Има ли смисъл да се вписвам в Бюрото по труда, за да получавам майчинство?

Въпрос:

Бременна съм края на 3-ти месец.Не мога да си намеря работа поради факта че никой работодател не желае да назначи бременна,нямам фирма на мое име за да се осигурявам сама.Има ли смисъл да се вписвам в бюрото по труда и въобще какви варианти ми остават? Благодаря предварително.

изпратено от: Ани

Отговор:

Здравейте,

за да получавате обезщетение за бременност и раждане трябва да сте назначена на трудов договор към момента на първия болничен или да сте самоосигуряващо се лице. В случай, че не отговаряте на нито едно от двете условия Ви остава да се обърнете към Агенция за социално подпомагане и да взимате социални помощи.
Полагат се месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 годинка – 100лв. на месец, ако доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 350лв. на месец и при условие че:
– майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;
– детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
– детето живее постоянно в страната.

Също така може да взимате детски надбавки – 35лв. на месец, в случай че доходите на член от семейството отново не надвишават 350лв. Тази сума се получава до завършване на средно образование на детето, но не повече от 20 годишна възраст.

Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция „Социално подпомагане“ по постоянен адрес.

С уважение,
Петя Кръстева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *