Изплатената сума за първите три дни от болничния ли е?

Въпрос:

Искам да попитам работя в казино осигуряват ме на 510 лв 15 дни работя в месеца и 15 почивам излязох в болничен 14 дни а ми бяха преведени 116 лв. възможно ли е тази сума да е само от работодателя за първите три дни а НОИ да се забавят с превода?

изпратено от: С. Киров

Отговор

Здравейте,

няма как тези 116лв. да са Ви за първите три дни от работодателя, тъй като те се заплащат на 70% от брутното Ви трудово възнаграждение и сумата прави далеч под 116лв. Работодателят Ви предполагам, че не Ви превежда заплатата по банка, ако е така със сигурност няма как да е от него. Можете да видите и в банковото си извлечение от кого е направен превода. Болничният обхваща ли два месеца? От коя дата до коя дата сте били в болнични и кой месец? Ако обхваща два месеца е възможно да Ви е преведена сумата само за първия месец.

Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

С уважение,
Петя Кръстева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *