Как се плаща болничен?

Въпрос:

Колко процента изплаща работодателят при болничен и колко дни? Колко процента изплаща НОИ при болничен?

изпратен от: А. Македонска

Отговор:

Здравейте,
работодателят плаща първите три дни от болничния, в размер на 70% от среднодневното възнаграждение за месеца, за който се отнася болничния. НОИ плаща остатъка от болничния – от четвъртия ден до края на болничния, като размерът е 80 % от осигурителния доход на работника.

С уважение,
Петя Кръстева

70 thoughts on “Как се плаща болничен?”

 1. Здравейте,искам да попитам какъв работен стаж трябва да има лицето,за да получава болнични?

 2. Работника задължително трябва да има 6 месеца,и естествено официален трудов договор,за да има право на БОЛНИЧНИ!

  1. Здравейте! Имам питане относно изплащане на болничен лист от работодател. Първите три дни от работодател 70%, но в моя случай два дни са в месец февруари /26 и 29/ и един ден в месец март /1 март/, как да изчисля единият ден от месец март на каква база? Осигурителен доход за месец февруари е 1100лв, но за месец март няма работни дни. Благодаря Ви за отговора.

   1. Здравейте!Редно ли е работодателят ми да определя дните на болничния,след като му представям болничен с определена диагноза и дни за лечение от лекуващия ми лекар,така както е преценил лекарят ми.Редно ли е след като ме води на трудов договор на 4 часов работен ден и на 240лв.ме осигурява.5 дневна работна седмица.Редно ли е да ми променя(намалява)от дните определени от лекуващия ми лекар с оправданието,Че почивните дни са за негова сметка,ной не бил ги плащал.Редно ли е???????

    1. Здравейте!Редно ли е работодателят ми да определя дните на болничния,след като му представям болничен с определена диагноза и дни за лечение от лекуващия ми лекар,така както е преценил лекарят ми.Редно ли е след като ме води на трудов договор на 4 часов работен ден и на 240лв.ме осигурява.5 дневна работна седмица.Редно ли е да ми променя(намалява)от дните определени от лекуващия ми лекар с оправданието,Че почивните дни са за негова сметка,ной не бил ги плащал.Редно ли е??????? Претърпях ПТП и състоянието ми дори се влошава.

 3. Здравейте,майка ми април навърши 60г. до сега има 21г.трудов стаж,но от 1994г е пенсионер по болест 3 категория искам да попитам ще може ли да се пенсионира.Благодаря предварително.

 4. Как се изплаща болничен при бременност? Осигуряват ме на минимална заплата. Излязох в болничен от първия месец по медицински показател. И как би повлияло това, че съм излязла в болничен по-рано на майчинството, което ще получавам. Благодаря Ви!

 5. Аз искам да попитам работодателя кога изплаща трите дни болничен с заплатата или отделно???

  1. Здравейте,
   първите три дни от болничните се изплащат в размер на 70% от възнаграждението и са за сметка на работодателя. Изплащат се заедно със заплатата за съответния месец, за който се отнасят.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте,бих искала да попитам за болничният от работодателя взимали се удръжка. Защото на мен ми взимат най-редовно и казват,че по закон се взима

    1. Здравейте,
     работодателят изплаща първите 3 дни от болничния в размер на 70% от основната Ви заплата. Върху парите за тези 3 дни Ви се удържат осигуровки и данък. Ако болничният Ви е за повече от три дни (работни) осигуровки не се дължат, работодателят Ви внася само здравна осигуровка за негова сметка.

     С уважение,
     Петя Кръстева

 6. Имам болничен за 32 дни,ще бъде изплатен по банков път,къде трябва да занеса и на кого айбана на сметката?

  1. Здравейте,
   в случай, че работите по трудов договор, трябва да занесете болничния лист, заедно с документ от банката Ви, в който е посочена банковата сметка, на работодателя Ви. Колегите от счетоводството на фирмата ще подадат обработените данни в НОИ, а Вие ще получите обезщетението след това по банков път.

   С уважение,
   Петя Кръстева

  2. В счетоводството на вашата месторабота, за да го обработят и препратят до НОЙ, ако сте самоосигуряващ се сам трябва да го занесете или вашия счетоводител.

 7. Здравей! бременна съм вече във втория месец и се наложи да влезна в болница. Осигуряват ме на 430 лв как ще ми се плащат болничния от нои

 8. Здравейте, ползвах болничен две седмици юни месец за инвитро процедура, юли пак ползвах две седмици за същото. Осигурявана съм на МРЗ . Първия път НОИ ми изплатиха към 100 лв. А втория път 15 лв. Защо е тази разлика?

 9. Здравейте, от 07.07.2016г.съм болничен 24 дни на 16.08 2016 г. получих първия превод от 215.00 лв това правилно ли е осигуряват ме на минимална заплата

  1. Здравейте,

   Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

   Тъй като нямам представа как са Ви осигурявали през последните 18 месеца, преди месеца на настъпване на временната неработоспособност, трябва Вие да си съберете съответните суми по месеци от месец януари 2015г. до месец юни 2016г. Събраните суми делите на работните дни през тези месеци и полученото число умножавате по 80%. Така ще получите парите на ден, които Ви се полагат по време на болничен. За месец юли имате 17 дни, в които сте били болнични. Получената сума на ден умножете по броя работни дни през месец юли, съответно по 17 дена и ще разберете дали преведеното обезщетение е както трябва.

   През месец август получавате само частта, която Ви се полага за юли месец. През месец септември ще получите следващ превод, който ще се отнася за дните от август месец, в които сте били болнични.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 10. Здравейте! Аз съм болнични от 16 август 2016 г. до 14.09.2016г.Имам продължение от 15.09.2016г.до14.10.2016г., а сега от 14.10.2016г.до13.11.2016г. Въпросът ми е как се изчислява продължението на болничните какъв процент и от какво? От осигурителните доходи или щата по трудов договор?

 11. Здравейте,

  От написаното горе разбрах, че процентът за изплащане на болничен от държавата е 80%. Има ли данъчно облагане върху тази сума в размер на 20-22%?
  Дори и с облагнето пак ми излиза значително по-малка преведена сума. Ще направя и разбивка.

  Надник:40 лева
  Болничен: 14 дни (10 работни)

  Сума: 400 лева – 20% = 320 лева

  С облагане 22% = 249.6 лева

  Получени: 190 лева

  Имате ли представа защо се получава тази голяма разлика?

  Към кого мога да се обърна за съдействие и изясняване на ситуацията?

  Поздрави,
  Димитър Шопов

  1. Здравейте,
   правилно сте разбрали, че обезщетението при временна неработоспособност е 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение. Трябва, обаче, да съберете всичките си трудови възнаграждения 18 месеца назад, преди месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, да разделите получената сума на работните дни през тези 18 месеца и тогава да умножавате по 80%. Ако имате периоди, когато не сте получавали никакви доходи, се взима предвид минималната работна заплата за страната през това време. Имайте предвид и още нещо, че първите Ви три дни от болничните се заплащат от работодателя в размер на 70% от брутното трудово възнаграждение.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 12. Здравейте, когато болничния започва от ден четвъртък и е за 10 дена, работодателя заплаща ли три работни дни /т.е. четвъртък, петък и понеделник/ или заплаща само 2 /четвъртък и петък, тъй като съботата е неработна/? Благодаря

  1. Работодателят плаща първите 3 работни дни, почивните не се плащат. При болнични 30 календарни дни се плащат само работните 20 или 21 дни, като първите от тях от работодателя 70%, а останалите от НОИ 80% от брутното дневно възнаграждение през предходните 18 месеца преди месеца в болнични.

 13. Здравейте,
  След прекратяване на трудов договор по чл.331, възможно ли е лицето да ползва болничен след това, да кажем на следващия ден след прекратяването..?И ако да до колко дни?Също работника дължи ли осигуровки за този болничен при положение че вече е прекратил по членове. 331 взаимоотношения с работодателя.
  Благодаря предварително.

 14. От 5 декември понеделник ми беше издаден болничен лист до 9 декември петък включително за 5 дни. Следваше събота и неделя ,за които аз нямам болничен и за мен са неработни дни. От понеделник 12 декември ми беше издаден друг болничен лист с друга диагноза за 20 дни до 31 декември включително. Въпросът ми е какво става със съботата и неделята – 10 и 11 декември ,когато не съм била нито на работа, нито в болничен, и как ще ми бъдат изплатени тe – от работодателя ли или как? И за 26 декември ,който се включва в болничния ми ,а е официален Коледен празник, той изплаща ли се?

  1. До Ивелина:
   Получава ти се прекъсване между болничните (10 и 11) и независимо, че е събота и неделя, НОЙ ще ти върне вторият болничен за комисия през ЛКК за въпросните два дни. При мен е същият казус. Би било по-добре ако имаше възможност, първият болничен да е до неделята на 11-ти, при положение, че си знаела, че ще има втори болничен….. при така стеклите се събития.

 15. Здравейте, искам да попитам, имам болничен лист издаден от 01.11.16 до 06. 12.16. Това, което получих като превод декември месец само за ноевмри месец ли е, или обхваща и сумата до 05. 12.16? И др. ми въпрос е , понеже вече влязох в 45 дни преди термина ми на раждане, за което имам издаден болничен лист от 25. 12. 16 до 08. 02 17 (което е датата на тремина ми) исках да попитам, кога мога да очаквам превод за този болничен лист

 16. Здравейте
  Аз съм в болнични от началото на бременността,но декември 2016 се случи нещо странно. Болничния ми е пуснат на 13.12.16 до 11.01.2017,на 15.12.16 ми бяха преведени 144.84 от тогава насам нито лев повече. На 12.01.2017 пуснах новия болничен и сега въпроса ми е какво се случва със стария.
  Моля ако някой може да ми обясни ще съм му много благодарна,ако не как трябва да постъпя?

 17. Здравейте! Искам да попитам как се плаща болничен лист повече от три дни при условие, че болничния лист е от петък примерно до другия петък. Знам, че първите 3 дни са от работодателя, но дали са три календарни или три работни?
  Благодаря!

 18. Здравейте. Искам да попитам, на трудов договор съм и при представяне на болничен лист, как се заплащат дните по болест от НОИ, ако работодателят забавя с два месеца трудовото възнаграждение. Дали НОИ задържа болничният лист до изплащането на трудовото възнаграждение до деня в който си излязъл в болнични или не

  1. Здравейте в болничен съм от 6.01.2017 г до 05.02.2017г въпроса ми е кога ще ми преведат парите от нои? Когато свърши болничния или преди това?

 19. Здравейте! В началото на месеца имам болничен за 4 дни и в края на същия месец още 4 дни. Искам да попитам колко дни са за работодателя 3 или 6?

 20. Здравейте! Дъщеря ми ми прехвърли майчинството за втората година. В момента са в болница,за което ще бъде издаден болничен лист на дъщеря ми за гледане на болно дете. Какво ще се случи с моята отпуска? Трябва ли да я прекъсвам и след като изтече болничния отново да поема внучето си?

 21. Zdraveite. Ot noemvri 2016 godina do dneshen den 21.02.2017g ot firmata v koqto rabotq ne sa mi pusnali bolnicnite za bremennost. Tova sa blizo 4 meseca. Neznam kakva e prichinata za tova i kakvo trqbva da napravq v tozi slu4ei. Loshoto e che samoto predpriqtie e i s nova firma. Moje li v tozi sluchei da slu4ei da ostaba bez bolnichnite si i dori bez mai4instvo

 22. Здравейте,

  Ако работодател изплати 100% от заплатата вместо 70%, дори да има предоставен болничен лист от служител, има ли как работодателя да се усети по някое време, че е проспал болничния?

 23. До10.10.2016г работих сезонна работа,на 14.10.2016г започнах работа.това са 3дни прекъсване.На 06.02.2017г ми издадоха болничен за 7дни,а след това от 15.02 нов болничен за 3дни.Въпросът ми е -събота и неделя изчисляват ли се при изплащане на болничния?Имам и друг стаж преди това.Как да изчисля каква сума ще получа и сумата по болничния по банков път ли се привежда или със заплатата за съответния месец от който е болничния?

 24. Здравейте искам да попитам нормално ли е за 6месеца болничен със усигоровки на минималната заплата през всички Тея месеци получавах на 1число 200лв и на 20 40лв от двамесеца ми плащат по 180лв и 40 на 20число нормално ли е осегоряват ме на 8часа

 25. Здравейте,болничния ми беше от17.02. до 16.03.Искам да попитам на веднъж ли ще бъде изплатен или на два пъти?

  1. Здравейте,
   болничният Ви лист трябва да е занесен от работодателя в НОИ до 10.03.2017г. в случай, че Вие сте го представили на работодателя си през месец февруари.
   Ако нещата са се случили по този начин, то от НОИ ще Ви изплатят през м.март полагащото се обезщетение за месец февруари и би следвало през м.април да Ви изплатят остатъка за месец март в рамките до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 26. искам да изразя простотията и геноцидаа щто за малоумно безо4ие е това да работищ и да 4акащ отгоре на това слет като се разболеещ обещтетението защто несе полу4ава това обещтетение на датата която 4овек полу4ава заплата си щто за малоумие балгарско е това на тези които са допуснали тези малоумни закони им желая да им се варне сократно

 27. Здравейте искам да попитам какво може да се направи ако работодателят не изплаща болничният от 3 работни дни

 28. От 03.03 съм болнични представила съм досега два болнични по трийсет дни а до 20.04 нямам никакво изплащане. Колко време ше чакам докато ми се изплати първия болничен

 29. Здравейте от 18.11.2016 съм с непрекъснати болнични поради онкологично заболяване,като първите 2 са от болницата-18.11.2016-01.01.2017/16.12.2016-12.01.2017,следващите са от ЛКК-13.01.17-11.02.17/12.02.17-13.03.17/14.03.17-12.04.17/013.04.17-12.05.17.Изплатени са ми до 12.02,а вчера са ми превели пари за периода 14.03-12.04 за 19 работни дни вместо 22,като месец февруари12.02-13.03 е прескочен т.е.не ми се води болничния(проверявам с ПИК ).Моля да ме посъветвате към кого трябва да се обърна и дали може да се поправи тази незнайно от кого направена грешка.Уведомила съм работодателя си,както и счетоводителката на фирмата,която вече втора седмица ще пита в НОИ.

 30. Здр . Искам да попитам.от 04.04.2017. Год. До 11.05.2017. Съм.на работа.. на тр.договор.съм на 12. Часа на смени. Вчера..ми преведаха само 250. Лв. Малко.ми се виждат… ?

 31. Здравейте , искам да задам следния въпрос. :
  От 21/02/17 г.съм в болничен след лапароскопска операция на яйчниците. В края на март забременях. До сега съм удължавала 2 пъти болничния. Използвани са 93 дни. Сега съм в 10 седмица и имам две седмици до записването за водене на женска консултация. Въпроса ми е ако си пусна отпуска и после почна нов болничен , това прекъсване ли е.

   1. Здравейте , става дума за прекъсване между два болнични. Защото нали имам право на 180 дни болничен без прекъсване, а аз вече съм използвала 93, а както върви ще трябва цяла бременост да съм в болничен. Или трябва да се върна на работа за ден , два за да имам прекъсване. Благодаря за отговора.

  1. Здравейте,
   паричните обезщетения за временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето в НОИ на удостоверенията, приложение № 9 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове.
   Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.
   Изплащането на обезщетението се извършва само по банков път. Полагащите се суми се превеждат от НОИ по декларираните от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте,
    За последните 18 месеца, 3 месеца съм получавал обезщетение за безработица и 15 работя по трудов договор. В момента съм в болничен, който е повече от 3 дни. Моля Ви за информация как тези 3 месеца на борсата влияят върху изчисляването на паричното обезщетения за болничен от НОИ.

 32. Здравеите искам да попитам ако ме осигуряват на 4 часа,имам ли право на болнични и колко трябва дами бъде платено за 1ден върху заплата 230лв,(половината от минималната460) Благодаря предварително

 33. Здравейте,аз съм от 1 месец в болничен,за гледане на дете , ще ми издадът още един болничен пак за един месец,но шефа ми иска да ме махне от работа ,защото плащал здравни и не знам си още какво.Искам да попитам след като той ме осигурява на 480 лв. и от един болничен влизам в друг без прекъсване какво плаща той освен здравни?Заплаща ли пак всичко като ДОО,за майчинство и там всички други и горе долу в какъв размер,защото тези пари явно са му много на него.?Може ли да ме съкрати по взаимно съгласие преди подаване на вторият болничен?Защото това иска да направи.

 34. Здравейте!Случи ми се следното: Излезнах в болничен за 2 седмици.Изпратиха ми писмо,че не ми е удобрен,а работодателя ми го обесни с това,че не съм имала 3 години стаж,за да получа парично обещетение.От нещата,които прочетох тук разбрах,че трябва да имаш 6 месеца,а аз съм 10 месеца на договор.Според вас прави ли някакви номера относно договора ми?

 35. Zdraveite .Izvinqvam se za latinicata , no nqmam kirilica.

  V bolni4en sum ot 26.06. – 14 dni , sled , koeto se qvqvam na LKK i bolni4niqt 6te se udylji kum 30 dni sigurno .
  Za mesec Iuni sa 5 dni – 3 ot rabotodatel i 2 ot NOI .Te 6te se prevedat v mesec Iuli , nali ? A ostanalite dni ot bolni4niq (do 10.07.) ako pravilno sum razbrala sa 5 dni , zashtoto ima suboti i nedeli ? I produljenieto , koeto 6te e kum 30 dni v ob6t prevod ot NOI li 6te sa ili po otdelno ?
  Blagodarq !

 36. Добър ден.Болничният ми свърши на 02.09.2017.Все още не съм получила превод.Кога се изплащат болничните?
  Благодаря

  1. Здравейте,
   Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.

   Имайте предвид, че първите 3 дни от болничния са за сметка на работодателя в размер на 70% от брутното Ви трудово възнаграждение.

   Заплащат се от НОИ само работните дни, ако през 14 дни, в които сте болнични влизат и съботи и недели, то тях трябва да ги извадите от общия сбор. Заплащат се само работни дни.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте Г-жо Кръстева, искам да Ви попитам, при условие, че от 01.септември 2017 г. съм в болничен и преди излизането ми във временна нетрудоспособност съм осигурявана на 600 лв.. На каква сума трябва да ми внася здравните осигуровки работодателя? от справката в НОИ е видно, че осигурителния ми доход през месеците в болнични прогресивно намалява? Можете ли да ми дадете разяснение защо е така?

 37. Здравейте,в болничен съм от август без прекъсване,но са ми преведени пари само за август и септември. Към кого да се обърна да разбера защо няма преведени пари за октомври?

 38. Здравейте , моят болничен е за пет дни от днес например,обхваща и уикенда има ли значение това и кога трябва да го занеса ?И на петият ден ли съм на работа как стои въпроса с работодателя колко плаща и НОИ?Благодаря предварително

 39. Здравейте, този месец май ми ми дават последния болничен и от 5 юни влизам по майчинство. Въпросът ми е следния….. При работодателя ли трябва да отида да подам молба за отпуска след 5 юни???

 40. Здравейте! На минимална работна заплата съм 510 лв. Миналия месец октомври 2018г. Излязох в болнични 7 дни. От 23.10 до 29.10 18г.Днес 15.11 18г.Получих sms от НОЙ че имам превод на болничния в размер на 10.47лв.Това възможно ли е?

 41. Здравейте, имам издаден болничен 15 дена, но и в същото време съм с ТЕЛК. Какъв ще ми бъде размерът на болничния?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *