Каква е еднократната помощ при раждане на първо дете?

Въпрос:

Здравейте,искам да попитам бременна съм в 1 месец имам стаж 1 месец и 20 дни защото все съм работила без договор на 19 съм. Ще мога ли да взимам майчинство-в размер на колко ии за колко дълъг период от време. И при самото раждане на 1 дете каква сума мога да получа. Благодаря!

изпратено от: Г. Миронова

Отговор:

Здравейте,

за да имате право на парично обезщетение за бременност и раждане трябва:

– лицето да упражнява трудова дейност към датата, от която се иска изплащане на парично обезщетение;
към датата, от която се иска изплащане на обезщетение лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство;
– към датата, от която се иска изплащане на обезщетение лицето да има най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди датата, от която се иска обезщетението или да е при един и същ работодател;
– датата, от която се иска изплащане на обезщетение да не е преди 1 юни 2017 г., тъй като разпоредбата на чл. 50а от КСО е в сила от 1 юни 2017 г.;
– да е изтекъл периодът на отпуска до 135 календарни дни, който се разрешава от здравните органи с болнични листове, независимо дали е ползван отпуск и изплащано обезщетение по болничните листове.

Вие нямате необходимия стаж за да получавате обезщетение. Ще започнете да получавате, когато направите 12 месеца стаж. В случай, че имате някакъв предишен стаж, който е доказуем, т.е. имали сте сключени трудови договори, той също влиза в тези 12 месеца. Стажът може да е разпокъсан. Докато набавите необходимия стаж може да проверите в дирекция „Социално подпомагане“ дали отговаряте на изискванията за получаване на социални помощи.

Имате право, обаче, на еднократна помощ при раждане, която за първо дете е 250лв. Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, като помоща може да бъде поискана в срок от 3 години след тази дата.

Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес на майката.

С уважение,
Петя Кръстева

One thought on “Каква е еднократната помощ при раждане на първо дете?”

  1. Здравейте. Интересува ме ако примерно до 6-7месец от бременността съм на борсата и след това на трудов договор сумите получавани от борсата взимат ли се за изчисляването на майчинството? И ако преди борсата съм работила в Англия също взима ли се под внимание? Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *