Кой издава формуляр Е 207 и може ли с пълномощно?

Въпрос:

Живея и работя в Германия от много години и съм здравно и пенсионно осигурена.
В България имам много малко трудов стаж и осигуровки.
От пенсионното в Германия ми изискват формуляр 207, който да представя.
От кого трябва да го получа?
Изпратих майка ми до НОИ Стара Загора с ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО от мен, за да получи формуляр 207. Не признават пълномощното и отвратително държание на служителите.
Как трябва да постъпя, за да не изпусна срока, който ми е даден?

изпратено от: И. Илиева

Отговор:

Здравейте,

посоченият от Вас формуляр Е 207, относно информация за осигурителната история на осигуреното лице, се попълва и заверява от Националния осигурителен институт – Дирекция “Европейска интеграция и международни договори”.

За удостоверяване на чуждия осигурителен стаж следва да се представят:

Молба с посочени лични данни, на български и на латиница, така както са записани в документите за самоличност. В молбата се отбелязва държавата, пред която ще послужи исканото удостоверение и целта, за която се иска издаването му. В случай, че молбата не се подава лично, е необходимо представянето на пълномощно с нотариална заверка на подписа.

След като служителите в Стара Загора са се държали арогантно, потърсете по-висшестоящ служител, с който да разговаряте. На какво основание не са приели пълномощното, което сте издали на майка Ви? Може самите служители да не са били достатъчно компетентни, в случай че сте сигурни, че Вашите документи са били изрядни. Пълномощното нотариално заверено ли е?

С уважение,
Петя Кръстева

2 thoughts on “Кой издава формуляр Е 207 и може ли с пълномощно?”

  1. В България съм пенсионер по болест.Живея в Австрия и скоро навършвам 60 години.Мога ли и там да получа пенсия по инвалидност и как?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *