Колко трудов стаж ми трябва за да получавам майчинство 2 години?

Въпрос:

Колко трудов стаж ми трябва да получавам майчинство 2 години на минимална работна заплата?

изпратено от: И. Копринкова

Отговор:

Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

С уважение,
Петя Кръстева

8 thoughts on “Колко трудов стаж ми трябва за да получавам майчинство 2 години?”

 1. Здравейте понеже съм,объркана как се процедира за майчинство,искам да ви попитам.В третият месец съм работила съм от 07.05.2013 до 29.03.2015 след което бях на платена борса до юли месец включително,искам да знам облагам ли се на някакви пари и горе долу какви.Благодаря предварително!

  1. Може ли да попитам за това майченство как стоят нещата…Бремена съм на 2-месеца съм,но имам трудов стаж само 1.год и 8.месеца и след това платена борса 4-месеца и сега се самоосигурявам по 16.80 лв na месец…Колко време ще мога да вземам майченство и по колко лева на месец ще е?

 2. може ли да попитам от декември съм на трудов договор и съм бременна ще получавам ли обещетения и майченство а преди тази работа имам около 8 месеца стаж моля някой да ми отговори

  1. Здравейте,
   за да получавате обезщетение за майчинство трябва да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.

   След като имате 8 месеца стаж преди настоящата работа и сте на договор от декември месец, значи ще съберете изискуемия 12 месечен стаж преди да излезете в първите болнични, което означава, че ще получавате обезщетение.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 3. Здравейте. Искам да попитам сега ще напускам работа и ще започвам в нова фирма.Та въпросът ми е ако стана бременна в новата фирма дали ще имам право на майчинство? (Имам 18 години трудов стаж) Може да има прекъсване от започване на новата работа от 1 до 2 седмици, защото ми казват че не трябвало да има прекъсване от старата и новата фирма.Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *