Колко време назад се връща за изчисляване на майчинство?

Въпрос:

Здравейте, интересуваме колко време назад се връща за изчисляване на майчинство?

изпратено от: Т. Стоянова

Отговор:

Здравейте,
според чл.41 от Кодекса за социално осигуряване дневното парично обезщетение за бременност и раждане е в размер на 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващи се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 месеца, предхождащ месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

С уважение,
Петя Кръстева

7 thoughts on “Колко време назад се връща за изчисляване на майчинство?”

 1. Само да попитам значи трябват 18 месеца без прекъсване защото аз имам 12 месеца а от преди години имам стаж от 2г и 3 месеца

  1. Здравейте,
   Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

   За месеците без доходи се взима размера на минималната работна заплата за страната.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 2. Здравейте, имам питане относно осигурителния стаж при раждане.В момента съм бременна втори месец.От точно 1година работя и се осигурявам в Англия.Искам да родя и да получавам майчинство в България.Ще ми признаят ли в БГ осигурителния стаж от Англия и какво трябва да предприема за това.

  1. Здравейте, имам питане относно осигурителния стаж при раждане.В момента съм бременна втори месец.От точно 1година работя и се осигурявам в Англия.Искам да родя и да получавам майчинство в България.Ще ми признаят ли в БГ осигурителния стаж от Англия и какво трябва да предприема за това.

 3. Здравейте!
  Искам и аз да Ви попитам нещо. На 26.06 прекратих трудов договор по взаимно съгласие и сега съм на борсата с минимално обищетение 4 месеца. Въпроса ми е следния имам ли право на майчинство след като съм безработна? За какъв период от време и на какви пари?
  Благодаря!

 4. эдравеите..почнах работа в бг 90дена след като родих..колко дена болничен ми трябва эа майчинство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *