Майчинството зачита ли се за трудов стаж?

Въпрос:


Майчинството зачита ли се като трудов стаж при определяне на стажа за пенсия?

Съответно как стои въпросът с неплатеното майчинство?

изпратено от: Валентина Петрова

 

Отговор:

Здравейте,

времето, през което сте по майчинство се зачита за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски:

чл.9 ал.2 от КСО, т.1 и т.2:

(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:

1. (изм. – ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за отпуск за бременност и раждане;

както и чл.9, ал.7 от КСО:

(7) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст.

За тези периоди се внасят осигурителни вноски в размера за фонд „Пенсии“ за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията.

По време на майчинството, работодателят не дължи осигурителни вноски, с изключение на здравна осигуровка, която се равнява на 20.16лв. на месец (4,8% от минималния осигурителен доход за страната – 420.00лв.)

Времето, през което се ползва отпускът поради бременност, раждане и осиновяване се признава за трудов стаж. /чл. 163, ал.10 от Кодекса на труда/.

Петя Кръстева /BgOsigurovki.com/

12 thoughts on “Майчинството зачита ли се за трудов стаж?”

 1. На новото работно място майчинството не е включено в трудовия ми стаж,защото предишното предприятие не го е отразило, а ми предоставят бележка за три месеца.Как трябва да бъде отразено майчинството в трудовата книжка?Какъв документ трябва да се издаде ,ако това не е отразено?

 2. Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст:

  Въпреки, че майчинството е сериозна промяна за работничката или служителката, в трудово-правен аспект за нея не настъпват промени. Тя продължава да е страна по трудовия си договор, без промяна на работодател, заплата,работно място и др. Времето, през което работничката или служителката отглежда дете до 2-годишна възраст, се признава за трудов стаж. Не са налице никакви основания за извършване на вписвания в трудовата книжка на това лице. Съгласно Кодекса на труда това е вид отпуск, а ползването на отпуски не се вписва в трудовата книжка. Изключение прави само ползването на неплатен отпуск.

  С уважение,
  Петя Кръстева

  1. Здравейте,
   съгласно чл.354, ал.1, т.6 от Кодекса на труда:

   за трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение, когато майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. „за трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение, когато майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст.“ – искам да попитам този трудов стаж предоставя ли се някакъв документ за него и има ли вариант да се впише в трудовата книжка ? А другият ми въпрос е че мисля , че някъде в кодекса на труда четох , че дори и майки който не са имали трудов стаж подлежат на някакво обезщетение като не говоря за социалното което е 12 месеца по 100 лева месечно. Има ли нещо подобно или греша или е умишлено скрито,за да не се възползват родилките от правата и полагаемото им се обезщетение ?

 3. Здравейте, бих искала да попитам следното : след броени дни предстои да се запиша в Бюрото по Труда като безработна , тъй като вече и аз съм в графата на безработните, въпросът ми е дали към трудовият ми стаж при изчисление на срока за получаване на борса се включва и майчинството ми от 2 години ? т.е без майчинството ми стажът ми е 3г и 9 м. това прави 6 месеца борса , а когато и майчинството се прибави стават 5г.и 9 м. следователно повече от 6 месеца борса..?! Надявам се въпросът ми да е бил ясен . Благодаря много 🙂

 4. през 1977 г майчинство беше за 1 дете 9 месеца. А след това до навършване на 3 годишната му бях в неплатен отпуск. Зачита ли се за трудов стаж неплатеният отпуск от 2 г. и 3 м

 5. Перите получени през втората година от майчинството(бабата е взела майчинството) влизат ли при определяне размера на пенсията

 6. Здравейте! Аз родих детето си, в четвърти курс, до като следвах в Художествената Академия.

  Счита ли се за стаж при пенсиониране?
  Благодаря!

 7. Здравейте! До тук разбрах,че майчинството до 3 г.се счита за трудов стаж и че не е нужно да се вписва в трудовата книжка.Но?! Как службите ще знаят,че съм гледаа детето си и изобщо,че имам дете? Според мен би трябвало да впише някъде?! Моля разяснете ми това,защото примерно когато бях на борсата ми бпоят САМО трудовия стаж с договор.

 8. Здравейте!Пълномощник съм близка,на която предстои пенсиониране.Същята от 1996 г е в чужбина.Ще ползва правото си на 15 г трудов стаж и 66 г и 2 м.Ина две деца,родени през 1975 и 1991 г .Зачита ли се майчинството за трудов стаж и как да удостоверява това.Кякъв документ следва да представя.Благодаря,предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *