Напуснах без предизвестие, какво следва?

Въпрос:

Напуснах без предизвестие, в понеделник се обадих на шефа че напускам във вторник отидох в офиса и си пуснах молба за напускане по взаимно съгласие, която не ми беше разписана от шефа. Назначен съм на безсрочен трудов договор, мисля че имаше и точка за едномесечно предизвестие при напускане. Копие от договорът ми така и не ми беше даден.
Какви са последствията за мен в този случай, работя година и три месеца. За тази година не съм ползвал отпуск.
Благодаря ви предварително, лек ден.

изпратен от: В. Стоилов

Отговор:

Здравейте,

копие от договорът, който сте сключили преди 1 година и 3 месеца, е трябвало да Ви бъде връчено. За този пропуск може да се свържете с Инспекция по труда на телефон: 0 700 17 670 и да ги уведомите.
В случай, че наистина има сключен договор и всичко е легално, подаден е в НАП, в договора обикновено е посочен начина на напускане на работника, дали с едномесечно предизвестие или тримесечно, това е най-дългият срок, който може да Ви изискат по Кодекса на труда. Ако в договора Ви пише, че дължите едномесечно предизвестие на работодателя и след като той не Ви е разписал молбата за напускане по взаимно съгласие, Вие дължите една брутна заплата на работодателя, за месеца, за който не сте си спазили предизвестието.
След като не сте ползвали платен отпуск, работодателят е длъжен при напускането Ви да ви изплати всички полагащи се дни платен отпукс, които не сте ползвали.

С уважение,
Петя Кръстева

2 thoughts on “Напуснах без предизвестие, какво следва?”

  1. Здравейте, моят случай е подобен – желая да напусна работа с която съм обвързана с договор с 3 месеца предизвестие.Причината ми е че това което правя не отговаря на потенциала ми, т.е. причините са си съвсем индивидуални и лични и не заставят конкуренция, заболявания и прочие.Мога ли отново да прекратя отношенията си чрез „писмена молба за прекратяване на ТД по взаимно съгласие“ ?

    mariela85@mail.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *