Прекратяване на обезщетение за безработица при настъпване на условията за отпускане на пенсия

Въпрос:

Здравейте, искам да Ви попитам майка ми навършва на 20.11.2012г – 60г. и 4 месеца има 37 години трудов стаж и в момента е на борсата до 06.12.2012г може ли да си прекрати по рано борсата и какво е необходимо да направи за това?

изпратен от: С. Кутрова

Отговор:

Здравейте,
съгласно Кодекса за социално осигуряване, изплатените парични обезщетение за безработица се възстановяват от лицата, за периода, за който им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Ако е отпусната пенсия за период, през който е изплатено парично обезщетение за безработица, обезщетението трябва да бъде възстановено.
Според чл.20, ал.4, т.6 от Закона за насърчаване на заетостта – регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране.
За да прекратите обезщетението за безработица трябва да подадете молба-декларация пред съответното териториално поделение на НОИ в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелствата.

С уважение,
Петя Кръстева /osigurovki.bg/

One thought on “Прекратяване на обезщетение за безработица при настъпване на условията за отпускане на пенсия”

  1. Майка ми,има 34г. и 3м. трудов стаж, трябва да се пенсионира през 2014г. с 35г. трудов стаж и на 61г.
    Ако я вземат на работа за 9-10месеца, можели да отиде на борсата след като има вече необходимия за пенсиониране трудов стаж докато навърши годините за пенсиониране?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *