Работодателят ли ми внася здравните осигуровки по време на майчинство?

Въпрос:

Здравейте, по време на периода на бременност и раждане и на периода на отглеждане на малко дете до 2г. работодателят трябва ли да ми изплаща месечно възнаграждение или то се изплаща от НОИ? Работотаделят ли ми внася здравните осигуровки за същите периоди?
Благодаря Ви.

изпратено от: А. Алексиева

Отговор:

Здравейте,

по време на периода на бременност и раждане и отпуската за гледане на дете до навършване на 2 годишна възраст получавате обезщетение, което се изплаща от НОИ. По това време работодателят Ви не Ви дължи възнаграждение, единственото, което плаща за Вас е здравна осигуровка – по 20,16лв. на месец.

С уважение,
Петя Кръстева

71 thoughts on “Работодателят ли ми внася здравните осигуровки по време на майчинство?”

  1. Здравейте,
   внасянето на здравни осигуровки по време на майчинството Ви е задължение на работодателя, а не Ваше лично задължение.

   Това означава, че работодателят Ви няма право да изисква от Вас сумата за здравни осигуровки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. В момента съм по майчинство и си плащам вече втора година здравните осигуровки,защото работодателя ми „няма възможност“…..

   2. А ако фирмата е фалирала по време на майчинство,кой трябва да плати здравните ми осигуровки?

  1. Здравейте,
   съгласно Закона за здравно осигуряване – осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
   студентите – редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 1. Здравей те, искам да попитам аз съм собственик на фирма ЕООД, на 17 юли ще изляза в 45 дневен болничен преди раждане въпроса ми е до кога трябва да си внасям пълните осигуровки? Предварително благодаря.

  1. Здравейте,

   внасяте си пълните осигуровки до 16.07.2014г. включително. От 17.07.2014г. щом ще сте в болнични внасяте само здравна осигуровка, която е в размер на 20,16лв. за месец.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 2. Zdraveite!
  Ot po-gore napisanoto razbrah ,4e zdravnite osigurovki po vreme na bremennost i mai4instvo trqbva da se pla6tat ot rabotodatelq.A kakvo moga da napravq kogato rabotodatelqt mi iziskva az da si pla6tam mese4nata suma ot 20.16lv ?za6toto za 2 godini tova sa okolo 500lv,koito realno trqbva da se poemat ot nego.

  1. Здравейте,
   права сте, че здравните осигуровки се поемат от работодателя по време на майчиството и той няма никакво право да ги изисква от Вас. Ако желаете да го сплашите наистина, обадете се в Инспекция по труда, това е сайта им: http://www.gli.government.bg/, а горещия им телефон е: 0700 17 670, попитайте и тях как да процедирате в тази ситуация и му предайте думите им.

   С уважение,
   Петя Кръстева

  1. Здравейте,
   не трябва да му връщате никакви осигуровки. Той е длъжен да Ви внася здравни осигуровки по време на майчинството.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте,г-жо Кръстева:)
    Моля за Вашият коментар и съвет по следния казус:
    Преди една година излязох в отпуск за бременност и раждане,започна изплащането на обезщетението от Нои. Скоро след това работодателят ми (ЕТ) почина ,след мое запитване в Нои ми бе обяснено,че щом вече е започнал отпускът,плащанията ще си вървят-така и стана,всеки месец до 1 годинка на детето си получавах обезщетението. Сега ми се наложи да ползвам медицинска помощ и шоуто започна. Нямам здравни осигуровки за този период. Оказа се,че Инспекцията по труда автоматично ми е прекратила тр.договор от деня на смъртта на работодателя ми. ЕТ е в процес на заличаване,вс.ведомости били предадени в НОИ,т.е наследниците не ми дължат здр.осигуровки. Реших сама да ги платя,но служителката ми каза,че не мога аз да ги плащам,щом съм в майчинство-не се водя безработна, „който ми плащал майчинството и подавал до тях информация- той трябвало да е“ ,да съм вземела документ от Нои?!. В Нои съответно твърдят,че те със здравни осигуровки не се занимават. Вече не знам към кого да се обърна и кой е прав в случая.

 3. Здравейте!
  Според разпоредбите, които намерих в интернет, разбрах, че ми трябва минимум 12 месеца стаж, за да получа парично обезщетение за майчинство. Аз няма да съм ги натрупала до раждането (ще имам само 6 или 7 месеца, не съм сигурна непрекъснат ли трябва да е стажът). Какво се случва в този случай?
  Ще мога ли все пак да получавам някакви обезщетения след натрупването на 12-те месеца?
  Аз ли продължавам да плащам осигуровки до натрупване на необходимите месеци? Или работодателя?
  И какви осигуровки всъщност ще трябва да се внасят след раждането в случая? Само здравни ли?
  В НАП „ми се накараха“ колко съм неука. Та затова се надявам тук да получа все пак някакъв отговор.

  1. Здравейте,
   правилно сте разбрали. За да получавате обезщетение за бременност и раждане трябва да имате поне 12 месеца осигурителен стаж, независимо дали е последователен или има прекъсвания.

   Ако нямате нужните месеци стаж, обезщетението ще започне да Ви се изплаща в момента, в който ги натрупате.

   Когато сте по майчинство се дължат здравни осигуровки в размер на 20,16лв. на месец, които се плащат от самия работодател.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 4. Здравейте!Бях назначена на временен договор /по заместване до завръщане на титуляра/ в една фирма. Междувременно излязох в майчинство. След изтичането на 135 дни болничен бях уведомена, че титуляра се е върнал и аз автоматично съм освободена от съответната фирма с назначаването му. Помолиха ме да отида и да си взема вече заверената трудовата книжка. Първата година ще ми се изплаща високото обезщетение, за втората година – да се оправям.
  Работодателят ми има ли право, без мое съгласие и подписани документи за напускане, да ме освободи,предвид факта, че съм по майчинство? Кой поема изплащането на здравните и социалните ми осигуровки? Какво се случва след като изтече първата година за отглеждане на малко дете?

 5. Г-жо Кръстева Здрвейте!!!
  Ще обясна следното!!!
  Искам да ви питам,понеже работодателя ми плаща осгигуровки за 4 часа пак работя 12-15часа. пак ми удържа 40лв за тях… трябва ли да ги удържа от мен или от него… моля пишете ми на ervede@abv.bg

  1. Здравейте,

   Вие вероятно сте назначен на трудов договор на половин работен ден. Лошото е, че работодателите се възползват от това, за да плащат по-ниски осигурителни вноски за работниците си, а всъщност ги карат да работят много повече часове, както е и при Вас. Вие нямате изгода да се водите на 4 часа, защото по този начин трудовият Ви стаж ще е равен на отработеното време, но осигурителният – не. Два дни се броят за един.
   Осигурителни вноски се дължат както от осигурителя (работодателя), така и от осигуреното лице (работника). Съотношението е 60:40 процента /работодател:работник/. Така че с право Ви се удържат осигуровки, а и Вие имате 10% данък върху сумата, който си е изцяло за Ваша сметка.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 6. Здравейте,

  в момента работя на временен трудов договор (по заместване), но планираме бебче и силно ме притеснява как стои въпроса с изплащането на обезщетенията за майчинство в два случая. Първия: ако титуляра се върне на работа по време на бременността ми и ме освободят(предполагам, че няма да имам право на майчински и ще трябва да си търся нов работодател); и Втория случай: ако титулярът се върне на работа след като вече съм родила и е започнало изплащането на обезщетенията, ще спрат ли плащанията?

  Благодаря предварително!

  С уважение,
  Анелия

 7. Здравейте, в момента съм бременна в 4-ти месец, не работя имам трудов стаж на 6 часов работен ден 1 година 6 месеца и 28 дни , което преизчислено с калкулатор за осигурителен стаж е 1 година и 2 месеца. Въпроса ми е следния: Имам ли право на майчинство, при условие, че ме назначат на работа фиктивно, т.е до датата на първия болничен ме водят на работа на минимален праг за служител продавач. Какъв размер вноски трябва да дам /месечно/ до тогава? Има ли смисъл от сега до декември да ги плащам т.е стига ли ми осигурителния стаж? След първия болничен ще се внасят от мен и работодателя само и единствено здравни осигуровки?

  1. Здравейте,
   след като до момента имате минимум 12 месеца осигурителен стаж, значи ще имате право на майчинство, стига преди първия болничен да сте назначена на работа. Има смисъл да сте назначена за размера на самото обезщетение. Тъй като за определянето му се взимат доходите 18 месеца назад преди месеца на първия болничен. Ако нямате доходи през някой от тези месеци, се взима размерът на минималната работна заплата за страната, който за 2014г. е 340лв.

   Няма как да Ви кажа какви осигуровки дължите Вие за времето, през което ще сте назначена фиктивно като продавач, тъй като не знам какъв ще е размерът на работната заплата, върху който ще Ви осигуряват.

   По време на майчинството здравна осигуровка дължи единствено работодателят, а не Вие. Тя се изчислява на база минималния осигурителен доход за страната, който е 420лв. умножен по 4,8% или казано в цифри – по 20.16лв. на месец. Но тези пари ги дължи единствено работодателят.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 8. Здравейте,

  тъй като не получих отговор, ще си позволя да задам въпроса си втори път.
  в момента работя на временен трудов договор (по заместване) и планираме бебче. Във връзка с това бих искала да разбера как стои въпроса с изплащането на обезщетенията за майчинство ако титулярът се върне на работа след като вече съм родила и е започнало изплащането на обезщетенията, ще спрат ли плащанията?

  Благодаря предварително!

  С уважение,
  Анелия

 9. Здравейте,в момента съм в болнични по бременност тъй като карам проблемна бременност се очертава до термина да съм постоянно болнични.Въпросът ми е когато няма прекъсване между болничните, тъй като се издават за по 30 дни всеки месец работодателят дължи ли нещо в НОИ?

 10. Здравейте,
  Имам дете на 1г и 4м.След две седмици ще се върна на работа на 4часов работен ден.Въпросът ми е каква сума ще получавам-половината майчинство с половината заплата или възнаграждението ми ще е по малко от това?Има ли възможност при промяна на обстоятелствата да си продължа отново цялото майчинство и да си гледам детето до навършване на 2г. в къщи?

 11. ЗДР ИНТЕРЕСУВАМЕ ЖЕНАМИ РАБОТО В ФИРМА 3 ГОД ОТ КОИТО 2 Е била в маиченство сега работодарела ни иска сумата от 100 лв за плосък данък от платените отпуските за трите години а ние несме получавали пари за платен отпуск как да процедирам

 12. Privet!Parvo se izvinqvam za latinicata.Imam kazus.Do momenta sam v 8 mesechen bolnichen-poradi obsho zabolqvane.Skoro razbrah che she stavam maika.Moga li sega da izlqza v bolnichen poradu bremennost i kak v posledstvie she se izchislqva maichinstvoto.S rabotodatelq imam bezsrochen dogovor s 900 lv osiguritelna suma.Nujno mi e vasheto kompetentno mnenie.Predvaritelno blagodarq.

 13. Здравейте,
  аз попаднах в много оплетене ситуация между две държави. През последните три години съм осигурявана в Кипър, но в момента на забременяване съм безработна. писах до Социално осгуряване Кипър и те ми отговориха, че те ще платят майчинството ми ако нашето Социално Осигуряване изпрати Е115 до тях след 25 г.с.. Съответно нашето Социално Осигуряване не издават този докумнет от няколко години и на практика аз оставам без майчинство. Има ли някакъв начин да получа майчинство?

 14. Zdraveite.Kazysut mi e sledniq-ot malko poveche ot 2g rabotq v salon za krasota na fiktiven trydov dogovor polzvaiki firmata na kolejkata mi.Poemah si symata za soc.i zdr.osigyrovki.Sega sum bremenna I razbrah che shte trqbva da plashtam zdravni osigyrovki prez cqliq period na bolnichniq I na maichinstvo.Problema e tam che s kolejkata mi delim taksata za schetovoditelq t.e.25lv osig.+50lv za
  schetovoditelq mi idvat v poveche,a I perioda e dostA
  dulug.Ta vaprosut mi e v tozi slychai moga li samichka da
  vnasqm zdravnite si osigyrovki za da si spestq taksata za schetovoditel

 15. Здравейте,
  не мога да разбера и да намера информация конкретна при осигурителен стаж над 12 месеца, по време на майчинство за периода от 410 дни ми се изплащат 90% от нетната или брутната заплата и този процент такъв ли е все още?
  след 410-те дни, ще получавам минимална заплата докато детето навърши 2 годинки ли?
  благодаря предварително за отговора!
  Поздрави,

 16. Moje li na sashtiyat den sled kato e skluchen trudov dogovor I ot sledvashtiyat den kogato shte zaPochna na rabota da izpolzvam bonichen kato parvi za maychinstvo?

 17. здравейте искам да попитам първата ми година на майчинството беше до18.03.2015г.но до този момент нямам подадени документи към НОИ за втората година. Попитах трябва ли направи някакви документи казаха ми че всичко се движи от счетоводителя.Казах че в страницата на НОИ не излиза пододен документ от тях казаха ми че има време.Има ли някакъв срок за подаване на тези документи. Възможно ли е да са поискали разрешение от Инспекцията по труда за освобождаването ми и ако да до колко време излиза това решение.В случай че не подаде документи към НОИ към кого да се обърна.Благодаря за отговора.

 18. Zdraveite!
  Rabotq vuv firmata ot dekemvri 2012 do momenta. Ot 28.06.2015 g. sum v bolni4en poradi bremennost i rajdane. Termin na 12.08.2015, rajdane na 30.07.15 g.
  Osigurovkite sa mi pla6tani izcqlo ot rabotodatelq do uli mesec 15 g., kato ne sa udurjani ot zaplatata mi. Po vreme na bolni4ni ot uli mesec rabotodatelq ne iska da mi pla6ta osigurovkite po 20,16 lv. i otkazva za napred da gi pla6ta, za6toto ne mi gi bil udurjal ot zaplatata do sega i sega bilo redno az da si gi pla6tam, za da se kompensira! Ako toi ne gi pla6ta i az ne gi pla6tam kakvo se slu4va? Koi bi trqbvalo da gi poeme? Kum kogo da se oburna i kakvo da predpriema? Molq za suvet! Blagodarq vi predvaritelno za otgovora!

 19. Интересувам се – работодателят ми е пуснал трудов договор на 450лв и иска да ми удържа цялата осигуровка от 200лв а той да не плаща нищо!Как да постъпя, все пак има съотношение между работник и работодател???????

 20. Здравейте вече съм в почти седми месец на бременността имам ли право вече на болничен и после на майчинство имам трудов стаж от 18.04.2011до 01.03.2012 г като за тогава съм била осигурявана първоначално на 380 лв 8 работни часа и след това ми го променят на 430 лв пак на 8 часов работен ден. От 08 месец тази година имам собствена фирма ЕООД там се осигуряван самостоятелно за сега съм внесла пълни осигуровки от 08 месец 2015 до 12 месец 2015 за януари и февруари не съм направила все още вноската та мисълта ми е имам ли право вече на болничен и какъв ще ми е неговият размер благодаря ви предварително

 21. Здравейте, в болничен съм от 01.11.2015 година, а от 22.01.2016 съм по майчинство. При справка в НОИ се оказа, че ми липсват здравните осигуровки за 01 и 02 месец на тази година. За чия сметка са те и защо всъщност липсват след като 01 месец съм в болничния преди майчинството,а през 02 месец съм вече по майчинство.

  1. Здравейте,
   Вие представили ли сте всички необходими болнични листове пред работодателя си, както и декларация за бременност и раждане до 410 ден, подписана от Вас?

   Ако сте представили всички необходими документи, то работодателят Ви би следвало да е отразил тази информация в декларация 1, която се подава в НАП и по служебен път стига и до НОИ.

   По време на болничните, както и по време на майчинството, работодателят Ви е длъжен да внася единствено здравна осигуровка за Вас. Това е негово задължение. Затова проверете в счетоводството на фирмата дали всичко Ви е отразено коректно.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте, благодаря, че се отзовахте. Прочетох всички въпроси и отговори в този форум, но не ми стана ясно, дали съветите и отговорите на другите въпроси са актуални и за моя проблем. Искам, просто, да знам има ли основание моята работодателка да ми иска тези 40.32лв(здр.осигуровки за 01,02 2016) или не след като единия месец съм в болничен, а следващия по майчинство. На тази работа съм повече от 2години на пълен работен ден (ако това има някакво значение).

    Успешен ден желая и благодаря.

    1. Здравейте,
     въпреки че има и по-стари теми на сайта, законът и информацията не са се променили. Работодателят Ви няма право да изисква от Вас да си плащате сама здравните осигуровки. Те са си негово задължение, а не Ваше. Няма основание, на което да ги иска от Вас. Това си е вече въпрос на лична договорка, но не смятам, че тези 20,16лв. на месец са проблем за който и да е работодател. Просто злоупотребяват с изискването майките сами да си ги плащат. Кажете, ако все още настоява да и ги давате тези пари, че ще сезирате Инспекцията по труда и мисля, че ще спре да Ви тормози на момента с това си желание.

     Ако имате и други въпроси, ще се радвам да съм полезна.

     С уважение,
     Петя Кръстева

 22. Здравейте! Бременна съм в 6 месец,до момента нямам нито един ден трудов стаж. Възможно ли е от този момент да ме назначат на работа и да внасям соц.осигуровки и след като придобия 12 месеца ще започнат ли да ми плащат майчинство? И какъв е размерът на вноските? Благодаря!

 23. Здравейте,
  моят случаи е малко по-сложен.
  бременна съм едва в началото,до момента имам един месец и единадесет дни работени на едно място,където бях назначена на 599,66лв. и още един месец на 4 часов работен ден-това е осиг. ми стаж до момента.. Въпросът ми е ако за юни месец работодателя ми ме назначи на 8 часов работен ден и юли изляза болничен, кой поема осигуровките ми от юли и ако ги поема държавата ,на колко часов работен ден ще ме осигурява на 8 както последния месец ще бъдат или на 4 ? и счита ли се това време в което съм болничен за стаж ,за да взимам майчинство след раждане 🙂 Благодаря

  1. моят казус е подобен /Здравейте,
   моят случаи е малко по-сложен.
   бременна съм едва в началото,до момента имам един месец и единадесет дни работени на едно място,където бях назначена на 599,66лв. и още един месец на 4 часов работен ден-това е осиг. ми стаж до момента.. Въпросът ми е ако за юни месец работодателя ми ме назначи на 8 часов работен ден и юли изляза болничен, кой поема осигуровките ми от юли и ако ги поема държавата ,на колко часов работен ден ще ме осигурява на 8 както последния месец ще бъдат или на 4 ? и счита ли се това време в което съм болничен за стаж ,за да взимам майчинство след раждане/.
   Моля ви за отговор

 24. Здравейте г-жо Кръстева,

  Предварително благодаря за Вашия отговор на следния казус: бях неправомерно уволнена преди 1 г. и половина. В резултат на което заведох дело, което спечелих на първа инстанция. Ответната страна (работодателя) обжалва и предстои втора инстанция. От датата на последното обезщетение (което ми се полага), изплатено от Бюрото по труда, до настоящия момент са изминали 5 месеца, през които не съм започвала друга работа. Внасям само здравните си осигуровки всеки месец от 16 лв. Ако спечеля делото и на втора инстанция и бъда възстановена на работа и в този момент съм бременна, имам ли право да получавам обезщетение за майчинство и в какъв размер? След като бъда възстановена на работа и вече съм бременна, работодателя длъжен ли е да изплати осигуровките за пенсия и майчинство назад за периода, за които не съм била осигурявана от Бюрото по труда (като не съм започвала друга работа), а съм изчаквала развитието на съдебното дело?

 25. Здравейте г-жо Кръстева,

  Моля за Вашия отговор на горепосочения казус.
  Предварително Ви благодаря.
  Поздрави.

  1. Здравейте,
   ако бъдете възстановена на работа ще имате право на обезщетение за майчинство. За да го получавате, трябва да сте назначена на трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице и да имате 12 месеца осигурителен стаж през целия си живот, независимо дали е прекъснат или не.
   Отговорът на въпроса Ви относно изплащане на осигуровки със задна дата от страна на работодателя се крие в чл.9, ал.3, т.2 от Кодекса за социално осигуряване, а именно:
   За осигурителен стаж се зачита и времето, през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 и чл. 4а, ал. 1 са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи – от датата на уволнението до възстановяването им на работа, но не по-късно от 14 дни от влизането в сила на акта, с който се признава незаконността на уволнението от съответния компетентен орган; за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя, а за лицата по чл. 4а, ал. 1 – от работодателя им върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано; ако лицето е било осигурявано, осигурителните вноски се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако този доход е по-малък.
   Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 26. Здравейте г-жо Кръстева.
  Имам следният въпрос. Съпругата ми е бременна, но от повече от година и половина е безработна, през който период е взимала само 9 месеца обезщетение от бюрото. Като цяло има много повече от 12 месеца стаж. От всичко казано от ваша страна сме наясно че е необходимо дори един ден преди да започне 45 дневният болничен, да бъде назначена на трудов договор, бил той и изпитателен, за 6 месеца на какъвто се назначава всеки новопостъпил, но тук конкретният въпрос е свързан с размера на обезщетението, а именно: Възможно ли е да заплатим назад месеците като само-осигурително лице, внасяйки съответната сума към заплата стигаща таван в размер до 2200лв или това е невъзможно и за стар период ще се счита само минимална заплата, поради безработица и ако е така може би е най-добре да започнем внасянето на месечните осигуровки от този момент до първият болничен.
  Надявам се въпроса да ми е бил ясно поставен и ви благодаря предварително за отговора ви!

  Поздрави Владислав

  1. Здравейте,
   като цяло сте разбрали правилно написаното в сайта. За съжаление няма как да заплатите осигуровки със задна дата. Най-добре е да започнете да внасяте максимално бързо осигуровки като самоосигуряващо се лице върху максималния осигурителен доход, който за 2016г. е 2600лв. на месец.

   Имайте предвид, че самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване са: лицата, регистрирани като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност, като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества; и земеделските стопани и тютюнопроизводители, регистрирани по съответния ред (чл. 4, ал. 3, т. 1, т. 2, т. 4 от КСО).

   С уважение,
   Петя Кръстева

 27. Здравейте г-жо Кръстева,

  Моля за отговор на поставения от мен въппрос.

  Много благодаря.
  Поздрави,

  Владислав

 28. Много ви благодаря г-жо Кръстева за отговора и получените разяснения! Само едно дребно доуточнение, което все още ме тормози, а именно: ако допреди 45-тият ден (първият болничен), съпругата ми все още се води на трудов договор, но на 6 месечен изпитателен, т.е. до този момент не е изтекъл периода и не е подписан постоянен трудов договор, ще се зачете ли и ще има ли право на обезщетение за майчинство, зависещи от съответните внесени суми за последните 24 месеца!
  Благодаря още веднъж, за отзивчивостта и ще очаквам вашият отговор!

  Поздрави!

  Владислав

  1. Щом е на трудов договор съпругата Ви, няма никакви проблеми отностно болничните и обезщетението за майчинство. Трябва да представи всички болнични листове на работодателя си, той ще ги обработи и представи в НОИ. За месеците, в които е в болнични и след това по майчинство, работодателят ще и внася само по 20,16лв. на месец здравна осигуровка.

   Важното за обезщетението е да има 12 месеца осигурителен стаж до този момент. Ако ги е направила и се води на трудов договор преди първия болничен ще си получава майчинството.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 29. Здравей те искам да попитам имам трудов стаж 4 г. В момента съм бременна и безработна .В последните 2 години съм работила в Англия ще ми го признаят ли дохода за майчинство.

 30. Здравейте г-жо Кръстева,

  извинявам се, но ще бъде ли възможно да доуточните поставения (горепосочен) от мен въпрос от 26.09.

  Благодаря предварително за Вашия отговор и отзивчивост.

  Поздрави,

  Владислав

 31. Здравейте!Имам следния въпрос.Бях регистрирана в бюрото по труда и получавах обещетение девет месеца,след този период три месеца бях без никакъв трудов стаж,само си внасях здравните осигуровки.На 09.01.2017г. започнах работа имам ли право на болничен тъй като съм бременна и как се смята като съм била преди това без работа.

 32. Здравейте! Имам следния въпрос.Преди двадесет дена започнах работа,но съм бременна имам ли право на болничен,като преди това бях девет месеца на бюрото по труда и след това три месеца си внасях само здравните осигуровки.И как се смятат болничният.

 33. Здравейте!Преди двадесет дена започнах работа,имам ли право на болничен тъй като преди това бях регистрирана девет месеца на бюрото по труда,след това три месеца си внасях само здравните осигуровки.

 34. Здравейте!Преди двадесет дена започнах работа,имам ли право на болничен тъй като преди това бях регистрирана девет месеца на бюрото по труда,след това три месеца си внасях само здравните осигуровки.

 35. Здравейте, искам да попитам, ако забременея по време на майчинство и решя да родя това дете от къде ще получавам майчинство за него?

 36. Здравейте, в момента съм бременна, но съм безработна от 2,6г като преди това имам 8.6г. трудов стаж. Ако ме назначат на работа фиктивно и ме осигуряват на 500лв. ще имам ли право на майчинство 2 години. Ако имам такова, през тези 2 години само здравни ли осигуровки се дължат от работодателя. И ако се връщат доходите назад за 24 месеца, месеците в които съм безработна за 0-леви ли се смятат. Благодаря предварително.

 37. Здравейте!Моля за становище по следния казус:майката е в болнични за първите 135 дни от „майчинството“, които изтичат на 06.01.2018г.Трудовото й правоотношение ще бъде прекратено от 13.11.2017г., когато изтича срока на срочния й трудов договор.Въпрос:кой ще плаща здравните й осигуровки след 06.01.2018г.,когато вече няма да има работодател?

 38. Здравейте, имам запитване от финансовата страна на нещата, които ми предстоят, а те са следните: имам бебче на 11 месеца и съм в майчинство, получавам 80% от брутното си възнаграждение, преди ден разбрах, че магийката на живота ми се случи пак и съм бременна. Та въпроса ми сега как ще протече документабната страна на бременноста, болничния ще започне наново с брутното ми възнаграждение или ще получавам 340лв за втората си година от майчинството с първото ми дете? Благодаря предварително

 39. Здравейте искам да попйтам тъй като съм е 8 месец имам трудов стаж 1 година назад но в последните месеци като работех небях на трудов договор
  Намерих фирма която започнах работа но само за 1 месец съм пусната на договор и след този месец ми го прекратяват и се интерсувам ще взимам ли майчинство или не.

 40. Здравейте, казвам се Румяна бих желала и аз да ви представя моята ситуация и аз нямам отговор какво следва в такъв случай.В момента съм по майчинство детето ми навърши 1-на година преди няколко дена, в момента всичко е точно, но другият месец работодателят ми закрива фирмата от която ме осигуряват, незнам какво следва аз имам желание да отглеждам детето до 2г. възраст, как може да се продължи осигуряването и иплащане на обещетение за дете след 410ден на борса ли прехвърлят такива случаи или НОИ поема нещата какво тр да плащам здравните ли само,а ще върви ли трудов стаж за периода до навършване на 2-ве години?Предварително Благодаря за отговора Ви

 41. Здравейте, имам следния въпрос, бременна съм в четвърти месец и съм безработни, тъй като не съм трудоспособна поради ред причини, ще се наложи да бъда назначена фиктивно при наши познати! Искам да получа информация дали, ако изляза в билничен месец след назначаването ми, ще Се налага да заплащам пълен размер на осигуровки, и дали има значение кога ще се назнача, сега или 45 дни преди раждането! Благодаря предварително за отделеното време!

 42. Може ли да се прехвърли остатъкът от отпуска за отглеждане на дете до 2 години на бабата по майчина линия, която е пенсионер, но без трудов договор в момента?

 43. Здравейте!

  Докато съм в майчинство робатодателят ми плаща здравните осигуровки. По-горе видях, че сумата е 20,16 лв. Тази сума на база минималната заплата ли е? Ако ме осигуряват например на 1000 лв, работодателят ми отново ли внася по 20,16 лв за осигуровките ми?

  Благодаря!

 44. Здравейте!Днес разбрах ,че шефът ми т.е и свекър не ми е внесъл поввче от седем месеца здравните осигуровки.Аз съм по майчинство от 17.08.2018.,въпросът ми е трябвало сега да подам и втората декларация за втора година майчинство,отказват ми счетовоителя,и доход защото не му е платено и на него.Дали Ной ще.ми спрът втората година издръжката ,защоли до сега не са и видяли какво се случва?

 45. Здравейте, каква е сумата за внасяне на здравни усигуровки през втората година на майченство. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *