Условия и документи за получаване на детски надбавки за 2011г.

Въпрос:

Става въпрос за самоосигуряващо се лице, което получава 240 лв. доход по договор за управление и контрол и декларирало, че е самоосигуряващо се и се осигурява на 420 лв. С цел получаване на детски надбавки, може ли платеца на доход да му издаде някакъв документ за НОИ и какъв да е той? Благодаря предварително!

изпратено от: Ч. Николов

Отговор:

Здравейте,

съгласно чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца – правото на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

За 2011 година средномесечният доход е 350лв. Размерът на месечните помощи за дете за 2011г. е по 35лв на дете.

Месечните помощи се отпускат въз основа на подадена молба декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

Към молбата-декларация се подават следните документи:

1.Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията;

2. Служебна бележка от специализирана институция за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка за времето, през което детето ще се отглежда в семейството /ако случаят е такъв/;

3. Удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка и редовно посещава учебните занятия;

4. Решение на диагностична комисия към регионалния инспекторат по образованието, че детето не може да посещава училище( в случаите по чл. 18, ал. 2 ЗСПД;);

5. Удостоверения за раждане на децата, отглеждани в семейството – за справка;

6. Лична карта – за справка;

7. Копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (само когато е необходимо);

8. Копие от заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 ЗСПД);

9. Копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод между съпрузите /ако случаят е такъв/;

10. Копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител /ако случаят е такъв/;

С уважение,

Петя Кръстева /BgOsigurovki.com/

264 мнения по „Условия и документи за получаване на детски надбавки за 2011г.“

 1. Здравейте,

  Сумата 350лв средно на човек в семейството спрямо брутния или нетния доход се определя?
  Ако има присъдена издръжка при разведени родители, тя включва ли се към дохода? Ако издръжката не се изплаща редовно как се процедира?

  Благодаря

 2. Здравейте,

  сумата от 350лв на човек от семейството се определя спрямо брутния месечен доход.

  Ако по време на брака единият от двамата родители е осъден да плаща издръжка на детето/децата, отглеждани от другия родител, то той не се счита за член от семейството. Затова неговият доход не се взима предвид при определяне дохода на член от семейството. При такива ситуации родителят, който отглежда детето/децата получава месечните помощи в зависимост от неговия доход и дохода на детето.

 3. Здравейте, осигуряват ме на 500лв. Имам ли право на детски надбавки, тъй като чета, че прага на брутния доход е 350лв. (говорим само за моя доход, тъй като нямам склщчен брак с бащата на детето)? И при смяна на работодателя от къде се прави справка за доходите при положение че старата фирма е закрита и не функционира?

 4. Здравейте,

  съгласно чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца – правото на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

  За 2011 година средномесечният доход е 350лв. Размерът на месечните помощи за дете за 2011г. е по 35лв на дете.

  Така че ако средномесечният Ви доход през последните 12 месеца не е надвишавал 350лв., на член от семейството, имате право на детски надбавки.

  Относно справката за доходи, трябва да разберете къде се съхраняват архивите на закритата фирма.

  От 1 юли 2006 в ТП на НОИ се събират ведомости със заплатите на фалирали и закрити фирми, държавни и общински учреждения, които нямат правоприемник.

  1. Здравейте искам да попитам за еднократните помощи за първокласниците дали ще мога да ги получа след като с мъжа ми се водим на един адрес а не живеем заедно и нямаме и брак. Вземат ли под внимание и неговите доходи?

 5. Здравейте, Изтича 12 месечния срок,за който получавах детски надбавки и се налага да подам нови документи.Проблемът е че документите,които ми издават за доходът ми са с ,,невярно съдържание,,т.е. пише че са ми изплатени трудовите възнаграждения,но де факто те не са изплатени(това е и причината за напускането ми на работа). Посъветвайте ме моля Ви!

 6. Здравейте,

  реално брутният Ви доход, който е написан на удостоверението е верен като сума, нали така? Представете си удостоверението, за да Ви бъдат отпуснати детски надбавки, ако отговаряте на условията по чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца.
  Относно неизплатените трудови възнаграждения сезирайте компетентните органи. Подайте сигнал срещу бившия Ви вече работодател и си търсете правата, длъжен е да Ви изплати всичките трудови възнаграждения, както и да внесе дължимите осигуровки, след като сте била на трудов договор.

  С уважение,
  Петя Кръстева

 7. Здравейте,
  искам да попитам следното:
  Имам дъщеря на 21 год./несемейна/,студенка редовно обучение, която получава стипендия от университета. Тя брои ли се като член на семейството и стипендията включва ли се в брутния доход. Дохода за 6 или 12-месечен период назад ли е, тъй като прочетох и двата варианта на различни места.

  С уважение

 8. Здравейте,

  правото на семейни помощи за деца имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година. За 2011г. средномесечният доход е 350лв.

  „Семейството“включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

  Във Вашия случай, дъщеря Ви е пълнолетна и е студентка, тя не се брои като член на семейството, съответно нейната стипендия не влиза в определянето на средномесечния доход.

  С уважение,

  Петя Кръстева /BgOsigurovki.com/

  1. Здравейте,

   имате право да получавате детски надбавки дори и при пълнолетно дете, стига то да продължава да учи, до завършването на средното му образование, но не повече от 20 годишна възраст.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 9. Zdraveite.ot 4 godini jiveia i rabotia v 4ujbina.za tozi periaot ne sam polu4avala detski nabavki na deteto mi.ot 3mes.sam v BG.i ne rabotia.ako sega podam molba za detski kakav doxot 6te mi iskat?za6toto ako e tozi ot 4ujbina,tam sam osiguriavana na 900-1000 euro.edva li 6te imam pravo na detski

 10. Здравейте!
  Искам да попитам дали е възможно получаването на детски надбавки в банка по мой избор, тъй като въведените нови условия на „наложената ми“ банка не ме удовлетворяват?
  Благодаря Ви предварително!

 11. Здравейте,

  подавате молба-декларация, каквато сте попълвали преди за отпускане на детски надбавки, като в частта с банковата сметка посочвате новата банкова сметка, по която желаете да Ви бъдат превеждани детските надбавки.

  С уважение,

  Петя Кръстева /BgOsigurovki.com/

  1. Отговорът е, че има сключен договор с банката и няма как моите детски да бъдат привеждани в друга банка.

   1. Дирекцията по социално подпомагане ли Ви е казала, че има сключен договор с дадена банка? Никъде в молбата-декларация не е посочено, че се превежда по банкова сметка на банка, с която дирекцията има сключен договор, а напротив, оставено е поле, в което лицето само да впише сметката, по която желае да му се превеждат детските надбавки.

 12. Zdraveite,
  bih jelala da vi popitam slednoto:
  shte populvam molda za decki dobavki,no v momenta sum po maychinstvo,kogato presmqtam dohodite po meseci i sredno za mesec trqbva li da vkluchvam i sumata ot maychinstvoto ili ne?

  1. Здравейте,
   трябва да включите и сумата от майчинството:

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

 13. Здравейте, преди няколко дни отидох да получа детските надбавки за двете ми деца. От там обаче ми отказаха, понеже се налагало да присъства и бащата (трябвало негов подпис). Има ли нещо вярно в това, понеже съпругът ми е в чужбина и няма как да се прибере до края на календарната година, а без неговият подпис сме щели да изгубим детските надбавки.
  Благодаря предварително за отговора.

  1. Здравейте,

   не Ви ли превеждат детските надбавки по банков път? И със съпругът Ви имате ли сключен брак или живеете на семейни начала? Защо е подписът на бащата, върху какво са Ви казали, че трябва да се разпише? Че е получена сумата или върху друг документ?
   Дайте малко повече информация относно Вашия случай.

 14. Здравейте,

  В момента съм по майчинство, но някои месеци получавам суми и по ГД. Тези суми включват ли се в изчисляването на дохода за детски. След като нямаме с бащата брак неговия доход взема ли се под внимание?

  1. Здравейте,

   сумите, които получавате по ГД се включват при изчисляването на дохода за детски надбавки. „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.
   Доходът на бащата не се взима предвид, тъй като нямате сключен брак. „Семейството“ включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

 15. Здравейте , искам да попитам относно документите – ако през последната година съм била 1 месец и на борсата, от там ли трябва да си взема бележка или те ще вземат необходимата информация по скужебен път?

  1. Здравейте,

   би трябвало от социално подпомагане служебно да ви издадат документ за регистрацията Ви в БТ, както и сумите от обезщетенията, които сте получавали.

 16. Здравейте,
  С бащата на детето ми нямаме сключен брак.Когато подавам документи за детски надбавки,трябва ли да включвам и неговият доход към семейния и необходими ли са документи от неговия работодател?
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   в декларацията описвате единствено Вашите доходи 12 месеца назад. Щом нямате сключен брак с бащата на детето, няма да включвате неговия доход и няма да представяте служебна бележка и документи за него.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 17. Здравейте , интересувам се в случай , че съм без работа от една година какъв документ ще ми е необходим за да кандидатствам за детски надбавки ?

  1. Здравейте,

   ако сте регистриран в Бюрото по труда, трябва да Ви издадат бележка от там, но това може да стане и по служебен път, като отидете в социално подпомагане. Носете с Вас трудовата си книжка, когато
   подавате декларацията.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 18. zdraveite!!deteto mi se rodi u chujbina,ima veche balgarski akt za rajdane,saprugat mi ostana v chujbina a az otglejdam deteto v balgaria,ne poluchavam maichinstvo.iskam da znam dali moga da podam dokumenti za detski nadbavki i kakvi sa dokumentite za kandidatstvane v tozi sluchai.deteto mi e na 9 meseca.edinstveno ,koeto sam poluchila tuk e ednokratnata pomoj a rajdane ot 250 lv.blagodaria

  1. Здравейте,

   може да подадете документи за детски надбавки в България, стига да отговаряте на изискването – средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца, трябва да е по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, който в момента е 350лв., но не по-малък от предходната година, освен в случаите по чл. 7, ал. 2 от ЗСПД.

   Подавате молба-декларация, която можете да изтеглите от сайта на Агенция за социално подпомагане, и прилагате към нея необходимите документи:

   1. Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията – за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
   2. Удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/чка в …клас;
   3. Удостоверения за раждане на децата ми (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, настанени по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето): (за справка);
   4. Копие от експертно решение на ДЕЛК/ РЕЛКК/ ЦЕЛКК или ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл.7, ал.8 от ЗСПД);
   5. Копие от заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане”/решение на съда за настаняване на детето/децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 от ЗСПД);
   6. Копие от решението на съда за допускане на развод между съпрузите;
   7.Служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар – от регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве;
   8. Лична карта (за справка);
   и други при наличието на такива.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 19. Моят казус е доста сложен или поне за мен е така, мъжът ми е без работа последните два месеца, като не се регистрира в бюрото по труда, тъй като в началото на 2011 беше също без работа и предпочете да не го прави втори път. Въпросът ми е как да дощага доходите му за последните месеци, в които е без работа?

  1. Здравейте,

   представяте бележка за брутните доходи за месеците, през които мъжът Ви е работил, която се издава от фирмата. За останалите месеци няма какво друго да представите, освен трудовата му книжка, като доказателство, че не е бил назначаван на работа и е безработен.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 20. Здравейте! Бившият ми съпруг работи в Швейцария и работодателят му е казал, че може да получава детски надбавки, които разбираемо са по-големи от тези в България. Казали са му, че аз трябва да се откажа да получавам от тук, но от Социално осигуряване ми отговориха, че не мога. Какво трябва да направя в този случай? От чужбина по служебен път ли трябва да си изискат тази информация? Да уточня, че синът ни живее с мен в България и аз получавам детски надбавки от тук. Благодаря Ви.

  1. На всички, които имат подобен казус, искам да обясня, че не може да подаде искане, че не желаете да получавате детски надбавки от България. От съответната страна трябва да се пусне до нашите служби за социално подпомагане формуляр, известен като E411. От тук нашите попълват размерите на детските в България и така в другата страна изплащат разликата до тази, която се изплаща в съответната страна. Надявам се да съм била полезна на хора, в моето положение.

 21. Здравейте!Искам да ви попитам:От 10.01.2012год.съпруга ми не е на работа,аз съм безработна.В този случай имам ли право да подам документи за детски,при полужение,че до сега не полумавах защото надвишавахме 350 лв. на член от семейството? Имам две деца?

  1. Здравейте,

   можете да подадете документи, но имайте предвид, че съгласно чл. 4 от Закона за семейните помощи за деца – правото на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

   Така че, щом мъжът Ви е останал без работа през този месец, вероятно отново ще Ви върнат отрицателен отговор, тъй като за детските се гледат доходите 12 месеца назад, а той е бил на работа и е получавал възнаграждение.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 22. ЗДРАВЕЙТЕ!Искам да ви попитам!Познат има следния проблем.На 18 години е,дете на разведени родители,живееше с майка си но преди два месеца тя почина и той остава сам.Започна работа и премина в частна форма на обучение.На какви помощи има право /наследствена пенсия,детски надбавки и соц.помощи/.Брутното му възнагражддение е 350 лв.на месец.
  Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите.

 23. Здравейте,не получавам детски,защото работих една година и получавах средно 900 лв/има месеци с малко отгоре/ и ме осигуряваха според получената заплата.От 20 октомври съм съкратена и сега ще получавам обезщетение 8 месеца по средно 410 лв /казвам средно защото зависи от броя работни дни/.Дохода ми се дели на 2,нямам брак.Въпроса ми е кога мога да подам отново молба за детски.Дали трябва да чакам да ми падне сумата за последните 12 месеца ,така че да се получат под 700 лв месечно.Или мога още сега да подам
  Благодаря

  1. Здравейте,

   доходът на член от семейството не трябва да надвишава 350лв. през последните 12 месеца, а при вас в момента не е така, следователно трябва да подадете документи за детски надбавки най-рано през април месец 2012г., за да падне доходът на член от семейството под 350лв, пресметнато от сумите, които сте ми написали, че сте получавали и ще получавате.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 24. КИНА

  13 януари 2012 at 6:54 pm

  Permalink

  ЗДРАВЕЙТЕ!Искам да ви попитам!Познат има следния проблем.На 18 години е,дете на разведени родители,живееше с майка си но преди два месеца тя почина и той остава сам.Започна работа и премина в частна форма на обучение.На какви помощи има право /наследствена пенсия,детски надбавки и соц.помощи/.Брутното му възнагражддение е 350 лв.на месец.
  Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите.

  1. Здравейте,

   Право на наследствена пенсия според чл. 82 от КСО имат:

   Децата до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването и, ако учат – за срока на обучението, както и за времето, през което са наборна военна служба, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако са станали инвалиди до 18-годишна, съответно до 26-годишна възраст. Право на наследствена пенсия имат както родените в брака, така и извънбрачните и осиновените деца. При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и обратно, освен в случаите, когато родителят на осиновения е съпруг на осиновителя. При прекратяване на осиновяването осиновените деца възстановяват правото си на пенсия от рождените си родители и обратно.

   При определяне на наследствената пенсия се спазват следните проценти (чл. 81 от КСО), като основата е личната пенсия на починалия наследодател:

   1. при един наследник – 50 на сто от личната пенсия
   2. при двама наследници – 75 на сто от личната пенсия
   3. при трима и повече наследници – 100 на сто от личната пенсия (чл. 81, ал. 1 от КСО).

   Месечните помощи за деца на разведени родители се изплащат на родителя, на когото е възложено упражняването на родителските права.

   Най-добре е да се обърнете към Агенция социално подпомагане, тъй като въпросът Ви относно социалните помощи е в тяхната компетентност.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 25. Здравейте!
  Ще подавам документи за получаване на детски добавки, но имам следните въпроси:
  1.През последните 12 месеца бях в майчинство. Кой следва да издаде документ за брутните ми доходи през този период.
  2. Четири месеца съпругът ми беше самоосигуряващ се на 420 лв. Какъв документ за доход се издава в този случай и от кого?

  1. Здравейте,

   по първия въпрос:
   Работодателят Ви издава служебна бележка за 12 месеца назад с доход 0.00лв, а обезщетението, което сте получавали от НОИ ще си го вземат по служебен път.

   по втория въпрос:
   Съпругът Ви трябва да си вземе служебна бележка от фирмата, в която се е самоосигурявал с доход отново 0.00лв., тъй като като самоосигуряващо се лице не е получавал възнаграждение.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 26. Здравейте!Трябва да подам документи за детски надбавки през м.април. До началото на тази година бях безработна /работеше само съпруга ми/.Едното ми дете е на 18 години и завършва училище през м.май. Трябва ли да подавам нова декларация за периода 01-03 с моите брутни възнаграждения или направо през април. Дохода за колко члена от семейството ще се изчислява след месец май?

  1. Здравейте,

   не е необходимо да подавате нова молба – декларация сега, ще го направите през април месец, до когато е срокът на последната декларация, която сте подали. В новата ще опишете доходите си получени по трудов договор.

   „Семейството“ включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

   Ако детето Ви, което става на 18 години през м.05, продължава да учи, то трябва да го броите за член от семейството.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 27. Здравейте , бих искала да Ви попитам болничните от работодател влизат ли в брутния доход за получаване на детски добавки, тъй като в моята справка за доходите са на отделни места – брутен доход и болнични. Двете колонки ли се сумират?

  1. Здравейте,

   болничните също влизат в дохода:

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

   Има си отделен ред за тях в молбата декларация за детски надбавки, където трябва да въведете сумата им.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 28. Включва ли се в брутния доход на семейството сумата от 120 лв, получена при завръщане на работа преди навършване 2 год на детето, тъй като странното е че за да си подпомогна със средствата, се върнах на работа възможно най-бързо, тъй като имам три деца, а със това си действие май си изядох детските, които за 3 деца са 105 лв в момента, като включа градския транспорт до работата, направо се минах!

  1. Здравейте,

   обезщетенията също участват при формиране на дохода, така че трябва да смятате и тези 120лв, които получавате при определяне на дохода на член от семейството.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 29. Здравейте,
  Искам да се посъветвам как трябва да постъпя в моят случай?
  Живея в Испания със семейството си от 10 години. Съответно децата ми които сега са на 16(дъщеря ми) и на 13(синът ми) години не получават никакви парични помощи , надбавки и тем подобни, което е логично. В момента тук в Испания сме подали молба за парична помощ за децата, но от тази година има нови изискавания. Трябва да доставим формуляр Е 411 попълнен от нашите социални служби в който да е потвърдено че децата не ползват парични облаги от Българското социално осигоряване,след което трябва да преведа и легализирам документа.
  Как да стане това? Само като си помисля,че в България може би все още не знаят за този документ Е 411, в провинцията имам пред вид. И дали това което ще платя за този документ няма да е колкото помоща която ще получа тук.
  Ще ви бъда благодарна ако ми дадете напътствия!!!
  С уважение,
  Панкова

 30. Здравейте,
  Последният път, когато подавах документи за детски ми искаха бележка за родствени връзки с детето. Сега необходима ли е тази бележка.
  Благодария Ви предварително!

  1. Здравейте,

   ето и необходимите документи, които се представят заедно с молбата-декларация за отпускане на детски надбавки:

   1. Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията – за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
   2. Удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/чка в …клас;
   3. Удостоверения за раждане на децата ми (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, настанени по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето): (за справка);
   4. Копие от експертно решение на ДЕЛК/ РЕЛКК/ ЦЕЛКК или ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл.7, ал.8 от ЗСПД);
   5. Копие от заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане”/решение на съда за настаняване на детето/децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 от ЗСПД);
   6. Копие от решението на съда за допускане на развод между съпрузите;
   7.Служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар – от регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве;
   8. Лична карта (за справка);

   Не трябва да подавате всички изброени документи, а само тези, които се отнасят до Вашия случай.

  1. Здравейте,

   щом нямате сключен граждански брак, просто няма да включвате името на бащата в моблата-декларация за детски надбавки. Дори да живеете заедно носите единствено служебна бележка за Вашите доходи.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 31. Здравейте,
  през април месец ми предстои подаване на молба за детски надбавки.Съпругът ми почина май 2011г.Трябва ли към моят доход да добавя неговият доход от април до май месец ,наследствените пенсии на децата, еднократната помощ от НОИ и от доброволното осигуряване за втора пенсия ,която беше изплатена на нас тримата?

  1. Здравейте,

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

   При определяне на средномесечния доход на член от семейството се взема предвид броят на членовете му към датата, на която е подадена молба-декларацията, така че не би следвало да представяте бележка за доходите на починалия Ви съпруг.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 32. Може ли да ми кажете дали детските надбавки могат да се вземат със стара дата,понеже съпругата ми от 8 години е в чужбина и не сме ги получавали

  1. Здравейте,

   за жалост в България детските надбавки не се изплащат със задна дата. Ще започнете да получавате детски надбавки, ако отговаряте на условията, когато подадете молба декларация по образец. Трябва да приложите и бележка за доходите на Вас и Вашия съпруг 12 месеца назад.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 33. Здравейте,
  Смених си работата и сега брутния доход скача над 350лв.
  Трябва ли да се обадя на ССП ?
  На временен(изпитателен)срок 6 м.считано от 02.01.2012г

  1. Здравейте,

   Всяка промяна в обстоятелствата, при които е отпусната месечна помощ по чл. 7 и 8 от ЗСПД, с изключение на измененията в доходите на семейството се декларира писмено от лицата в 7-дневен срок от настъпването й пред съответната дирекция „Социално подпомагане“.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 34. Здравейте,
  регистрирана съм като самоосигуряващо се лице от юни 2011(Няма 12 месеца, преди това не съм работила) и се осигурявам на 420 лв. С бащата на детето нямаме брак, но живеем в едно домакинство. Може ли той да получава детските и ако не какви документи трябва да подам аз след като нямам никави доходи от фирмата към която се самоосигурявам. И добавя ли се неговия доход към средния за семейството.

  Благодаря ви!

  1. Здравейте,

   след като нямате сключен брак с бащата на детето, няма как той да взима детските надбавки, нито пък неговият доход се включва в молбата-декларация, която трябва да подадете, без значение, че живеете заедно. Подайте си Вие молба-декларация за детски надбавки, като за периода от м. юни 2011г. до сега ще приложите удостоверение/бележка за доходите от фирмата, в която се самоосигурявате. След като нямате никакви доходи всички месеци ще Ви бъдат с доход 0.00лв. А за останалите месеци до 1 година ще напишете, че не сте била осигурявана.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 35. Здравейте ! Бих искала да ви попитам обезщетението по чл.224 включва ли се в дохода за детски надбавки.

  Благодаря и Хубав ден !

  1. Здравейте,

   обезщетението по чл. 224 се включва в определянето на дохода за детски надбавки, тъй като се облага по ЗДДФЛ.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 36. Имам следния въпрос-до юли 2011 година бях в отпуск по майчинство.След това бях три месеца платен годишен отпуск ,а от тогава до сега февруари 2012 година съм в неплатен отпуск с платени осигуровки.Какви документи за моя доход трябва да представя пред Социалните за да получавам детски надбавки за двете ми деца?

  1. Здравейте,

   за месеците, през които сте били по майчинство, пишете в молбата-декларация за детски надбавки размерът на получаваното обезщетение за майчинство. Взимате от работодателя си удостоверение/бележка за доходите една година назад. В него за трите месеца, през които сте били в платен годишен отпуск ще има сума за дохода Ви, а за месеците в неплатен отпуск ще пише 0.00лв. за дохода.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 37. Здравейте, мога ли да подам всички необходими документи за детски надбавки по пощата или чрез куриер, понеже живея и работя в Пловдив, а по лична карта съм в София и не мога да отида лично.

  1. Здравейте,

   молбата-декларацията се попълва лично от лицата, отговарящи на условията на Закона и се подава по постоянен адрес пред съответната дирекция “Социално подпомагане”, както следва:
   1. От майката или друг законен представител на детето
   2.. От роднини, близки или приемни семейства за деца, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето
   3. От родителя, на когото е предоставено упражняването на родителските права – за деца с разведени родители.

   Трябва да се подаде лично, към документите се прилага и копие от личната карта и за справка вероятно в Социално подпомагане ще искат личната Ви карта, за да сверят данните.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 38. Здравейте,
  Имам следния проблем. Месец март трябва да подам молба-декларация за получаване на детски надбавки, но доходът който трябва да получа от март миналата година от фирмата, в която работих фалира и месец юни ме съкратиха. Сега не мога да си взема служебната бележка от работодателя, защото той няма печат, а може да ми се подпише само на документа. Попитах в Социални грижи и от там ми отговориха, че документа трябва да има печат иначе е невалиден и няма да ми се изплащат детските. Как тогава да си търся правата и от къде да взема такава бележка? Помогнете ми моля Ви.

 39. Какъв е средномесечният доход за 2012 г.?
  Размерът на месечните помощи за дете за 2012г. отново ли е по 35лв на дете?

  1. Здравейте,

   средномесечният доход на член от семейството е 350лв. и за 2012г. Размерът на месечните помощи за дете по чл. 7, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца за 2012 г. е 35 лв. за всяко дете.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 40. Здравейте,предстой ми да подам декларация за детски.Искам да попитам какъв документ за доход трябва да представя,след като съм на бюрото по труда от едва от 10 дена,а дохода го искат 12 месеца на зад.До преди записването си в бюрото не съм била на работа,майчинство или друго свързано с парични обезщетения.Какво да представя,като нямам никакъв документ за предходни 12 месеца за доход.Благодаря ви предварително за отговора.

  1. Здравейте,

   в молбата-декларация за детски надбавки посочвате, че не сте била осигурявана за този период. Реално няма какъв документ да представите, след като не сте била регистрирана в бюрото по труда, нито сте била на трудов договор, нито сте получавали обезщетение от НОИ.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 41. Здравейте,
  относно въпроса ми от 15 февруари 2012 at 10:53 pm опитах да подам документите, но служителя ми отказа да ми ги приеме понеже не можело да имам 0.00 доход, а да се самоосигурявам. Това го каза след като се консултира с началника си. По какъв начин мога от тук нататък да потърся правата си, след като ми отказват неоснователно.

  Благодаря ви.

  1. Здравейте,

   няма такъв вариант да откажат да Ви вземат документите на такова основание. След като сте самоосигуряващо се лице, реално Вие нямате доход, а внасяте единствено осигуровки. Не получавате възнаграждение.

   Свържете се с Агенция социално подпомагане. Ето и телефони на агенцията и e-mail, ако желаете да им пишете и да обясните ситуацията:
   телефон: (02) 811 96 07, горещ телефон (02) 935 05 50
   За въпроси на граждани: ok@asp.government.bg

   С уважение,
   Петя Кръстева

 42. Здравейте,

  пиша по повод на последното мнение. На мен също ми отказаха миналата година, когато за съпругът ми, който е самоосигуряващо се лице без доход. Обадих се по телефона и от там ми обясниха (по-точно се опитаха да ми обяснят, защото аз и до ден днешен не го разбирам), че трябва да представя Удостоверение, в което да е вписан брутен доход за всеки от месеците 420 лв., въпреки, че съпругът ми не е получавал тези пари, а само се е осигурявал върху тях.След като представих такова лъжливо Удостоверение с доход 420, а не 0,00 документите ми бяха приети и всичко е ОК. През 2012 ще подам същото, и съм сигурна, че отново ще ми приемат документите, но през следващата година за мен ще е проблем, защото вече се осигурявам на по-висока заплата и ако се включат тези 420 брутният доход на член от семейството ще е над 350 лв. и няма да мога да си получавам детските надбавки. Социалните ми обясниха, че това било дупка в закона и те бележки с нулев доход на СОЛ не приемали. Моля ви кажете ми как да постъпя – да си подам ли сега пак лъжливото удостоверение или не. И как точно да си потърся правата, защото вече казах какво ми отговориха и какво се случи. И нещо друго ми е интересно – не ги ли проверяват тези удостоверения, които носим и не им ли прави впечатление, че нещата написани в тях не са верни?

 43. Здравейте, искам да попитам през месец 7 подадох молба за детски представих всички докоменти и бележката че детето ми е записано да посещава училище. Бяха ми отпуснати 3 месеца след което спрени. Трябва ли да ме оведомят от социални да представя бележка че детето ми е редовен ученик. При спиране на детските трябва ли да бъда оведомен.

  1. Здравейте,

   съгласно чл.17, ал.3, т.4 се подава удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка и за новата учебна година – в срок до 31 октомври.
   Това е написано и в т.12 от Молбата-декларация, която сте подали, за детски надбавки: 12. Задължавам се да представям в дирекция “Социално подпомагане” удостоверение от учебното заведение, че детето ми е записано като ученик/чка в срок до 31.10. за новата учебна година.

   Така че, Вие сте длъжен да подадете удостоверение от учебното заведение в срок до 31.10 в Агенция за социално подпомагане, а те от своя страна няма да Ви уведомят за такова нещо, след като задълженията Ви са описани както в правилника, така и в самата бланка, която сте попълнили.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 44. Здравейте, искам да попитам, когато човек е на граждански договор трябва ли да прилага бележка за изплатен хонорар за месеца, когато подава документи за детски надбавки.Благодаря Ви.

  1. Здравейте,

   към молбата-декларация за детски надбавки трябва да приложите удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията – за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения. Не трябва да включвате месеца, в който подавате молбата, към общия доход.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 45. Въпросът ми беше конкретно за хонорар получен по Граждански договор-той вписва ли се в декларацията?Досега винаги съм била на Трудов договор.

  1. Да, трябва да включите и доходът, който сте получили по граждански договор, след като се облага по ЗДДФЛ.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 46. здравейте, самоусигоряваща съм от около 3 години. От глупост и невнимание, не ми е включена здравната осигуровка включваща болнични и майчинство. Сега имам намерения за забременяване, но се оказа, че тази отметка може да бъде добавена само януари месец. Има ли някакъв вариант за вземане на майчинство? Благодаря много предварително!

  1. Здравейте,

   за съжаление няма как да взимате обезщетение за бременност и раждане, а след това и за майчинство, след като не сте се осигурявала и във фонд „общо заболяване и майчинство“. Правилно сте разбрали, че процента на самоосигуряващите се лица се променя единствено в началото на всяка година. Право на обезщетение имате ако през живота си сте била осигурявана поне 12 месеца във фонд „общо заболяване и майчинство“. Обезщетението се изчислява на базата на възнагражденията/осигурителния доход от 24 месеца преди настъпване на временната неработоспособност, върху които са внасяни осигуровки за този риск. Вариантът Ви е да Ви назначат някъде на трудов договор, за да можете да си ползвате 410 дни бременност и раждане и след това майчинството. И то е желателно колкото се може по-бързо да Ви назначат, за да започнете да се осигурявате за този риск и да имате доходи, от които след това да Ви се изчисли обезщетението. Другият вариант е да си прекратите самоосигуряването и да започнете да работите на трудов договор във фирмата, в която се самоосигурявате.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 47. Здравейте, моят случай е следният: Аз съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2г.възраст (аз и детето живеем в България). Съпруга ми работи в чужбина, но беше съкратен преди 2 месеца. В момента получава обезщетение за безработица, там. Въпроса ми е: имам ли право на детски и трябва ли да представя някакво удостоверение от там за получаваното обезщетение?

 48. Здравейте,имам един въпрос относно необходимите документи за детски надбавки.В моя случай имам брак и таткото е работил до м.октомври 2011г,след това от тогава е безработен(регистриран е в б.тр.) , а аз съм назначена на работа от 01.12.2011г,а преди това съм била около година безработна,но съм получавала помощ от бурото по труда(4 месеца),та…питането ми е аз трябва ли да вземам документ от б.по тр.за тези доходи,които съм вземала 4 месеца,а съпруга ми трябва ли да взема бележка от старата си фирма,в която е работил до м.10.2011 и/или от б.по тр че в момента е безработен(не е вземал никакви помощи) ?

  1. Здравейте,

   и Вие и съпругът Ви трябва да си вземете служебни бележки за доходите. Мъжът Ви от фирмата, в която е работил, а Вие от фирмата, в която работите. За времето, през което сте била безработна и сте получавали обезщетение за безработица няма да Ви издадат бележка от Бюрото по труда, защото просто нямат такава практика.

   От Агенцията за социално подпомагане ще направят служебно справка за регистрацията и получаваните суми от обезщетение при безработица. Няма нужда да ходите до Бюро по труда- няма да ви направят там справката.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 49. Здравейте,
  До март 2012 получавам денски надбавки за двете си деца, като от 07.11 г. съпругът ми бе трудоустроен и получи пенсия по инвалидност. До края на този месец трябва да представя нова молба- декларация. Питането ми е дали тази пенсия се включва към брутния месечен доход на семейството и какви документи са необходими за удостоверяването й.

  1. Здравейте,

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

   Тъй като в запитването става въпрос за пенсия за инвалидност, следва да имате предвид, че съгласно §1, т.2 от Допълнителните разпоредби на ЗСПД се счита за доход. При подаване на молба-декларация за получаване на детски добавки следва да декларирате и пенсията.

   Относно документите необходими за удостоверяването на пенсията за инвалидност, които трябва да приложите към молбата декларация за детски надбавки, се обърнете към компетентите органи – Агенция за социално подпомагане, за да Ви разяснят подробно и най-точно процедурата.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 50. Здравейте!
  До края на месец март трябва да подам документи за получаване на детски надбавки. Разведена съм с влязло в сила решение от месец юни 2011 г. Трябва ли да включа и доходите на бившия ми съпруг за периода от март до юни 2011 г.? Включва ли се и издръжката за детето постановена в решението за развода?

  1. Здравейте,

   когато подавате молбата-декларация за детски надбавки трябва да приложите и копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод между съпрузите.

   Месечните помощи за деца на разведени родители се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на родителя, на когото е предоставено упражняването на родителските права. При определяне правото на месечни помощи доходите на другия родител не се вземат предвид.
   При развод на родителите помощите се предоставят на родителя, при когото живее/живеят детето/децата.

   Ако по време на брака един от родителите е осъден да плаща издръжка за децата, неговият доход не се взема предвид при определяне дохода на член от семейството.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 51. Здравейте,до края на месеца трябва да подам декларация за детските надбавки.Приложила съм всички удостоверения,които се изискват,но проблемът е че за период от 4 месеца съпругът ми не може да си извади удостоверение за доход,защото фирмата е закрита.Не можем да открием никой на посочения адрес.По този начин ми обясниха,че ще загубим надбавките.Въпросът ми е има ли вариант по служебен път да да си набавят необходимата информация?

  1. Здравейте,

   документите на закритите фирми относно трудови договори, заплати, отпуски, ведомости се носят в НОИ, където се съхраняват за срок от 50 години. Обърнете се към НОИ за издаване на удостоверение за доходите на съпруга Ви за този период.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 52. Здравейте,

  Имам дъщеричка на 1год.и два месеца,сега на 02.04.12г.ги навърши и вече един месец не сам вземала детски и ми казаха че трябва да подам нова молба декларация,а аз не знаех за това.Сега като пропуснах месец март да подам декларацията,може ли да я подам април и от кой месец трябва да си изчисля доходите за 12месеца назад.Благодаря предварително.

  1. Здравейте,

   молба-декларацията за месечни помощи се подава на всеки 12 месеца.

   В молба-декларацията за семейни помощи за деца се декларират брутните доходи на семейството, получени за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията.

   Тъй като детските надбавки не се изплащат със задна дата, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, в който е подадена молбата.

   с уважение,
   Петя Кръстева

 53. Здравей те.Трябва да подавам декларация за детски те месец април.Бележката ми за профелактичен преглед съм я взела месец март това ще бъде ли проблем?И ако е проблем каде в закона пише,че трябва да е от месеца в които подаваш.Благодаря предварително.

  1. В закона не го намирам, но някъде бях чела, че искат бележката да е издадена в месеца, в който се подава молба-декларацията за детски надбавки. Най-добре да попитате в Агенция за социално подпомагане.

 54. Здравейте,
  Предстои ми този месец април 2012 да подавам декларация за детски.
  Периодът ми е 01.04.2011 до 31.03.2012 г
  Съпругът ми през месец март е на граждански договор и за месец март от фирмата му издадоха СМЕТКА ЗА ИЗПЛАТЕНИ СУМИ.
  Кой доход трябва да взема под внимание: брутният или осигурителният /намален с 25% нормативно признати разходи/?
  Благодаря

  1. Здравейте,

   трябва да посочите облагаемия доход. Сумата преди приспадане на нормативно признатите разходи и удържани осигуровки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Благодаря, но облагаем доход е този след приспадане на 25 % НПР!
    В молба-декларацията кой доход да пиша:
    сума – 1095 лв?
    или 821.25 /1095-25%НПР=821.25/
    Осигуровките и данъка са удържани върху 821,25 лв

    Благодаря предварително за разяснението!

    1. Здравейте,

     посочвате сумата преди приспадане на нормативно признатите разходи.

     С уважение,
     Петя Кръстева

 55. до 01.10.2011 г. бях на борсата,от 21.02.2012 г. съм на трудов договор.Съпругът ми е пенсионер.Въпросът ми е какви документи трябва да представя за да получавам детски надбавки.Предварително Ви благодаря за отговора.

  1. Здравейте,

   към молба-декларацията за детски надбавки се прилагат следните документи (Вие ще изберете само тези, които се отнасят за Вашия случай):

   1.удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията – за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;

   2. служебна бележка от специализирана институция за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка за времето, през което детето ще се отглежда в семейството;

   3.удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година – в срок до 31 октомври;

   4. решение на диагностична комисия към регионалния инспекторат по образованието, че детето не може да посещава училище в случаите по чл. 18, ал. 2;

   5. удостоверения за раждане на децата, отглеждани в семейството – за справка;

   6. лична карта – за справка;

   7. копие от експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 7, ал. 8 ЗСПД);

   8. копие от заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 ЗСПД);

   9. копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод между съпрузите;

   10. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител;

   11. служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар – от регионалната здравна инспекция.

   За размера на пенсията за 12 календарни месеца преди месеца, през който е подадена молба-декларация от пенсионер, се предоставя информация по служебен ред от ТП на НОИ на дирекция „Социално подпомагане“.

   За времето, през което сте била на борсата и сте получавали обезщетение за безработица, доходите Ви ще бъдат взети от Агенция социално подпомагане по служебен път от НОИ. От настоящият си работодател трябва да искате служебна бележка за доходите. За месеците до започване на работата Ви в служебната бележка за доходи ще пише 0.00лв.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 56. Здравейте, г-жо Кръстева. Интересуваме дали към брутните доходи на семейството трябва да бъде влючена сумата по еднократно изплатена земеделска субсидия за обработваема площ? Благодаря предварително.

  1. Здравейте,

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

   Доходите от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, включително извършващите дейност като еднолични търговци, за производство на непреработена растителна и животинска продукция, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност, изплатени през 2011 г., под формата на държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, Европейския фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет, не се включват в облагаемия доход по чл. 26 и 29 и не подлежат на облагане с данък, когато са за 2009 г. или за предходни години. Тези доходи се декларират в годишната данъчна декларация по чл. 50 за съответната година.

   Следователно щом субсидиите не са част от облагаемия доход, не трябва да ги включвате в молба-декларацията за детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 57. Здравей те.Ще може ли някой да ми от говори на въпроса които зададох по рано?Благодаря предварително.

 58. Здравейте,със съпругът ми през последните 6 месеца сменихме по два пъти работодателите си ,трябва ли да носиме някакви допълнителни документи-заповеди за прекратяване или трудови договори . Благодаря

  1. Здравейте,

   къде искате да носите други документи? Опишете малко по-подробно Вашия случай.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 59. Привет, до 7,02,2012 работих по трудов и граждански договор след хиляди перипеди си взех удостоверенията за доход в периода 04,2011-03,2012 от въпросната фирма. От по-горните одговори разбрах че нормативно признатите разходи се включват за общият доход с което прескачам прага от 350лв. Трябва ли другият месец да изваждам нови или мога с вече издадените да кандидатствам прилагайки заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения и изключвайки доходите за април2011.

  1. Здравейте,

   ако след 7.02.2012г. не сте работили на трудов договор няма откъде да вземете нови служебни бележки за доходите, тъй като няма да имате работодател, който да Ви ги издаде. Ще си използвате служебните бележки, които вече имате, за периода, който Ви интересува. Ако обаче сте започнали да работите на трудов договор, трябва да искате служебна бележка за доходите от настоящия си работодател и да приложите и нея към молба-декларацията за детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 60. Здравейте,
  На мен също ми предстои ми да подавам декларация за детски този месец. Съпругът ми е безработен в по-голямата част от периода. Необходим ли е допълнителен документ, който да удостоверява, че не е имал доход ?
  Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте,

   не е нужно да прилагате допълнителни документи за периода на безработица, просто защото няма от кого да ги вземете. Носете с Вас трудовата му книжка като доказателство в случай, че от социалното искат да проверят дали посоченото в молба-декалрацията е така.
   Ако през периода на безработица е получавал обезщетение за безработица, информацията за това в Агенция за социално подпомагане ще си я получат по служебен път.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 61. моля отговорете ми-снаха ми почина на 11,04,2012год.Трябва ли за семейните на синът и да се представя бележка за нейният доход/една година назад/,или само съпругът и трябва да представи бележка за дохода

  1. Здравейте,

   при изчисляване на средномесечния доход на член от семейство се взема предвид статутът на семейството към датата на подаване на молбата – т.е. не е необходим доход на починалия съпруг.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 62. Здравейте! Детето ми е на 8 месеца и искам да подам документи за детски надбавки. В бележката за доходите ми не е посочена сумата за майчинството от последните 10 месеца. Така ли трябва да подам молбата? Какъв доход трябва да посоча в този случай? Благодаря Ви предварително!

  1. Здравейте,

   взимате си служебна бележка за доходите от работодателя Ви за последните 12 месеца. Обезщетението от НОИ ще се вземе и впише по служебен път.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 63. Здравейте!
  Преди година осиновихме две деца, можем ли да получаваме детски надбавки за тях и какви документи се изискват освен бележки за доход, актове за раждане, удостоверение за родствена връзка? Благодаря предварително!

 64. Здравейте!
  Моля зя отговор имам ли право на детски надбавки. Получих отказ за получаване от Соц. подпомагане. Разведена съм, с 2 деца, едното от които студентка на навършени 20 години. Доходът ми е изчислен на базата двучленно семейство. Не се ли смята дъщеря ми член от семейството, при навършени 20 години, при положение че е студентка, или може би трябва да представя документ, че е записана като такава. Доходът ми е разделен на двама, а не на трима членове на семейството. Благодаря предварително за отговора!

  1. Здравейте,

   „Семейството“ включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

   Въпреки, че дъщеря Ви все още е на 20 години, тя вече е студентка, а не е ученичка и не се брои като член от семейството и за жалост, ако доходът Ви разделен на две надвишава 350лв. на член от семейството, няма да Ви отпуснат детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 65. Здравейте,детето ми навърши 1 годинка и отново трябва да подам документи за детски,искам да попитам трябва ли да изкарвам служебна бележка за доходите за 12 месеца назад като съм била в майчинство.

  1. Здравейте,

   трябва да си вземете служебна бележка от предприятието, в което работите за доходите 12 месеца назад, нищо, че сте била по майчинство. В служебната бележка под доход за съответните месеци ще пише 0.00лв.

   Когато отидете да си подавате документите за детски надбавки в социалното по служебен път ще Ви изкарат обезщетенията за майчинство, които са Ви били превеждани от НОИ.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 66. Здравейте,
  Имам две внучки, за които дъщеря ми не получава семейни надбавки за деца.Причината е, че има фирма(ЕТ).Така са обяснили от социалните служби.Моля за разяснение относно този казус.

  С уважение:М.Димитрова

  1. Здравейте,

   причината не е в това, че дъщеря Ви има ЕТ, а вероятно, защото е била на печалба миналата година, която се разпределя по месеци и сигурно се получава доход повече от 350лв. на член от семейството. В дохода трябва да се включи и печалбата на ЕТ, а не осигурителния доход.

   За жалост сте дали твърде малко информация, за да дам по-пълен и точен отговор.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 67. Здравейте,
  по повод детските бих искала да попитам след като с таткото нямаме брак необходимо ли е да прилагам бележка и за неговите доходи?
  Документът, който трябва да подам в социално подпомагане приложение 3 към т.3 ли е?
  Благодаря Ви предварително!
  В. Дамянова

  1. Здравейте,

   след като нямате брак с бащата на детето Ви, няма да прилагате никакви документи за него. Той не се брои за член от семейството. Прилагате само Вашите документи. И вашият доход съответно трябва да го разделите само на Вас и детето/децата Ви.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 68. zdraveite maicheta,bih iskala da vi popitam zashto iskat originala na lichnata karta pri podavane na dokumentite. nemoje li i s kopie da stane tova.
  Saprugami patuva i nqmam vazmojnost da mu vzema lichnata karta. Imam kopie na kartata mu no v socialnite kazvat che trqbva da pokaja originala inache me lishavat ot detskite. Zashto

  1. Здравейте,

   това изискване е съгласно Правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца. Искат оригинала за справка.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 69. Синът ми е с ТЕЛК 70% и получавам детските за него без значение от доходите на семейството. През април е трябвало да подам отново само молба, но съм пропуснала. Ще ми бъдат ли изплатени за месец май и юни, ако подам на 5 юни, тъй като не съм в България.

  1. Здравейте,

   месечните помощи за деца се отпускат от първо число на месеца, в който е подадена молбата-декларация (чл. 19 от ППЗСПД).

   Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 70. Здравейте въпросът ми е следния, от къде да си взема бележка за доходи от предната година, която да послужи за получаване на детски надбавки при положение, че от 1 месец съм регистрирана в Бюро по труда.От счетоводителя ли да търся бележката или от бюрото по труда, предполагам, че вече цялата информация е прехвърлена към тях?

 71. Здравейте,

  бележка за доходите 12 месеца назад трябва да си вземете от бившия вече работодател, а за този един месец, през който сте регистрирана в бюрото по труда, социалните ще си вземат информацията по служебен път.

  С уважение,
  Петя Кръстева

 72. Здравейте! Средномесечния доход на член от семейството ми е 350.23 лева. Мога ли да кандидатствам за детски надбавки?

  1. Здравейте,

   щом надхвърляте средномесечния доход на член от семейството, определен със Закон, а именно 350лв. на член от семейството, няма да Ви отпуснат детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 73. Здравейте,ние сме четиричленно семейство,аз сам била осигурявана на минимална работна заплата,мога да взема служебна белешка за това но съпругът ми през 2,3 месеца е работел в чужбина и осигуряван там за него няма как да вземем белешка какво можем да направим имаме ли право на детски?не може ли от НОИ нещо да направят не излиза ли там дохода му?

 74. Здравейте, искам да попитам племенника ми е на 3год. до сега не са получавани детски надбавки за него .Майка му е в чужбина и не се грижи за него ,гледат го баба му и баща му.Може ли бащата да подаде документи за детските като от скоро детето е и с ТЕЛК заради астма ?Ще искат ли документи на майката?

 75. Здравйте, въпросът ми е следния: какви документи са ми необходими за детски надбавки, при положение че не работя, не съм осигурена и нямам никакви доходи за последната година? Нямам и брак с бащата на детето. Детето е родено в САЩ 2010, от август 2011 сме с постоянно местожителство в България и чак сега (юни 2012) реших да подам документи за детски надбавки. От социалните ми искаха международния паспорт, но в него няма печат кога точно съм се прибрала в БГ. Имат ли право да ми искат справка от МВР, след като от август 2011 имам постояннен адрес в БГ, и също така удостоверение от НАП за доходи и трудова книжка, при положение че нямам такава, защото никога не съм работила в България? Благодаря Ви предварително!

 76. zdr Iskam da vi popitam doo kolko dodi6ni deca poly4avat detcki Da6terqmie stydentka ima li pravo da poly4ava detcki .I za6to ne se izpla6taat za izgybenoto vremem Molq da poly4a adekvaten otgovr

 77. Здравейте, предстои ми подаване на документи за детски надбавки. Аз работя по трудов договор в търговско дружество, съпругът ми работи по трудов договор в сдружение с нестопанска цел /спортен клуб/ и едновременно с трудовия договор е избран на длъжност Председател на управителния съвет в клуба.Доходи от длъжността „председател“ не получава.Имаме ли право на детски надбавки, при положение, че той е на управленска длъжност в сдружение с нестопанска цел, но реалните ни доходи са само от трудови правоотношения. Благодаря.

 78. Здравейте,

  Предстой ми да подам декларация за детски надбавки през този месец.

  Къде трябва да впиша сумите получени по граждански договор, които се явяват допълнителни към доходите ми.
  И трябва ли да представям документи за тези суми, при подаване на декларацията

  Благодаря, предварително.

 79. Здравейте,
  до 01.01.2012 г. имах ЕТ, не съм го пререгистрирала, тоез вече го няма. Януари месец си направих ЕООД заради участието ми в търг, но самото ЕООД не извършва дейност. Въпроса ми е сега август месец трябва да подом документите за детски надбавки как да си опиша дохода в момента не работя никъде и не съм регистрирана като безработна, помогнете ми как да си попълня дохода като реално аз нямам такъв от 01.01.2012 г. Благодаря предварително

  1. Здравейте,

   тъй като трябва да предоставите документ за доходите 12 месеца назад, например взимаме периода 07.2011-07.2012г. този период при Вас обхваща времето до 01.01.2012г., през което сте имали ЕТ (от 01.07.2011г. до 31.12.2011г.) и остатъкът до 12те месеца от (01.01.2012г. до 31.07.2012г.). Затова трябва да си извадите две служебни бележки – от двете фирми – с 0.00лв. доходи, ако и в ЕТ разбира се не сте имали доходи.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 80. Здравейте,
  Отпуснати са ми детски надбавки за периода 01.01.2012-31.12.2012г.Интересувам се трябва ли да представя бележка от учебното заведение през септември или трябва да подам всички документи през януари след изтичане на целия период.
  Благодаря ви предварително

 81. Здравейте,
  Аз искам да попитам…при подаване на молба за отпускане на еднократна помощ при бременност на стойност 150 лв, документите, който ми трябват са ми ясни, но ще може ли вместо мъжът ми да вади бележки от 3-те места, на който е работил за тези 12 месеца да извади справка от НАП… При нас целият проблем идва от некоректни работодатели, който неискат да му дадат тази бележка и няма как да представим дохода за всички месеци!

 82. Здравейте, въпросът ми е следният: Посочват ли се в декларация за детски надбавки дивиденти, които самоосигуряващо лице е получил като едноличен собственик на ЕООД?

 83. Здравейте, обезщетенията за временна неработоспособност влизат ли в брутният доход и откъде се вземат сумите – при използвван болничен?

  1. Здравейте,

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

   Сумите, които сте получавали, докато сте били в болничен се взимат по електронен път директно в социалното.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 84. Здравейте! От януари съпругът ми е пенсионер и доходите на член от семейството са до 350 лв.,но при пенсионирането си през декември получи обезщетение в размер на 20 работни заплати.Ако сега подам документи,ще ми бъдат ли отпуснати детски,или трябва всичките 12 месеца назад да са с доход до 350 лв?Благодаря предварително!

  1. Здравейте,

   при подаване на молба-декларация за детски надбавки се взимат доходите от последните 12 месеца преди подаване на документите, т.е. във Вашия случай ще влезе и обезщетението в размер на 20 работни заплати, което съпругът Ви е получил при пенсиониране.

   Доходът се определя като се съберат всички доходи от 12 месеца назад и се раздели на 12 и след това на броя на членовете на семейството. Ако не надвишава 350лв. на член от семейството имате право на детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 85. ИНТЕРЕСУВАМ СЕ АКО СЪМ ПОЛЗВАЛА НЕПЛАТЕН ОТПУСК И ЗА 1 ИЛИ 2 МЕСЕЦА НЯМАМ ДОХОД ЗА ТЕЗИ МЕСЕЦИ ЩЕ МИ СЕ СМЯТА ЛИ НЯКАКЪВ ДОХОД

  1. Здравейте,

   след като сте ползвали неплатен отпуск за този период нямате доходи и в служебната бележка трябва да пише 0.00лв. за времето, през което сте били в неплатен отпуск.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 86. ЗДРАВЕЙТЕ,
  искам да попитам при един жив родител,детето за да получава детски,взема ли се под внимание дохода на семейството.

  1. Здравейте,

   взема се под внимание дохода на родителя като се дели на членовете на семейството. Ако е под или е равен на 350лв. на член от семейството на месец ще получавате детски надбавки, но ако го надвишава – няма да Ви бъдат отпуснати.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 87. Здравйте,

  Детето ми е на шест месеца и искам да подам молба за получаване на детски надбавки. Въпроса ми е за последните шест месеца, през които съм получавала майчинство, от къде е необходимо да си извадя докомент за доходите?

 88. В КАКЪВ СРОК ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВЯ БЕЛЕЖКА ОТ УЧИЛИЩЕТО НА ДЪЩЕРЯ МИ ЗА ДА НЕ МИ СПРАТ ДЕТСКИТЕ.АЗ МИСЛЯ .ЧЕ Е ДО КРАЯ НА М. СЕПТЕМВРИ? БЛАГОДАРЯ!

 89. Здравейте.
  Може ли за дете, което вече е завършило средно образование и за което не са получавани помощи /отговаряло на условията за получаване/ да бъдат поискани със задна дата. Тоест има ли давност за получаване помощите.

 90. Здравейте!
  Подала съм документите си за детски през месец юли, 2012г. Интересувам се докога е срокът за подаване на служебна бележка, издавана от училище и удостоверяваща, че детето е записано като ученик през новата учебна година и ако не е представена още месец септември ще ми бъдат ли спрени детските надбавки?
  Благодаря Ви предварително!

 91. Здравейте!
  Бих искала да попитам от къде да се вземе документ за доходите, при положение, че в този период от 12 месеца, моят съпруг е бил няколко месеца без работа (респективно без доход)? За останалото време има бележки от работодателите си. Благодаря Ви предварително за отговора!

 92. Здравейте,съпруга ми е в чужбина. Мога ли с копие от личната му карта да подам документи за детски надбавки?

 93. Здравейте,изкам да попитам след като съпругът ми е в чужбина ,аз имам ли право на детски надбавки и ако отговорът е “ДА“ какво се изисква за него като необходими документи.Благодаря предварително за отговора.

 94. Здравейте,
  С мъжът ми нямаме браг и имаме близнаци на 1-година,искъм да подам документи за детски набавки.Вапросът ми е -дали на мъжът ми ще са вкл.доходите към справката и от къде да си взема документ за получените ми доходи 1-година назад,като през това време съм била по майчинство.Благодаря ,предварително за отговора.

  1. Здравейте,
   след като нямате сключен брак с вашия мъж, няма да прилагате служебна бележка за неговите доходи към молба-декларацията за детски надбавки.

   Вие ще си поискате служебна бележка от настоящия си работодател, без значение, че сте били в отпуск по майчинство. На бележката от работодателя Ви на колонката с доходи ще са посочени 0.00лв.

   Що се отнася до получаваните обезщетения за майчинство от НОИ през това време, информацията за тях ще бъде взета по служебен път.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 95. Здравейте,
  Установих следното – в гр.Варна не се изисква актуализация на бележката за дохода за получаване на детски добавки за второ детенце, а в гр.Бургас се изисква. Коя от териториалните дирекции прави грешка? Общоизвестно е, че в 7-дневен срок не могат да се подадат документите, защото ГРАО бавят актовете за раждане с 10 дни!!! ВЪЗМУТЕНА СЪМ

 96. Здравейте!Съпругът ми се самоосигурява като земеделски производител.Какъв документ трябва да представя за неговите доходи.

 97. Подала съм документи за детски през септември с доход, включващ и септември. Трябва ли да получа детски и за септември или ще ги получа от октомври нататък?
  Предварително благодаря!

  1. Здравейте,

   в документите се посочват доходите за период от 12 месеца, предхождащ месеца, в който се подават документите. Така че ако подавате документи през месец октомври, трябва да броите 12 месеца назад, започвайки от м. септември. Ако сте одобрени би следвало да започне изплащането от месеца, в който сте подали документите. Но във Вашия случай, след като сте подали доход и за месец септември, вероятно изплащането ще започне от октомври.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 98. Здравеите, съпругът ми не живее с нас но нямаме розвод. Как мога да получавам детски надбавки за синът ученик без негова декларация?

  1. Здравейте,

   след като нямате развод, трябва да се представи бележка за доходите и на съпруга Ви при подаване на молба-декларацията за детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 99. Здравейте,април 20012 трябваше да подам молба за детски,но доходът беше над 350лв.Въпросът ми е кога мога да подам молба отново.Необходимо ли е да чакам 1 година.БЛАГОДАРЯ.

  1. Здравейте,
   както знаете за да се определи дали имате право на детски надбавки или не, се взима доходът 12 месеца назад и ако е по-малък от 350лв. на член от семейството ще получавате детски надбавки. Така че хубаво си пресметнете кога ще е най-удачният момент за Вас да подадете документи, за да Ви бъдат отпуснати детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 100. Здравейте ,
  Въпросът ми е ..
  От 01.2012 г съм в болничен след раждане , самотен родител съм, имам едно дете. През април 2012 имам получена субсидия от 2200 лева от ДФЗ . Имам ли право на детски надбавки?
  Благодаря

 101. Здравейте,
  Искам да подам документи за детски надбавки, но в периода от 12месеца назад имам няколко месеца обезщетение в бюрото по труда. Въпросът ми е освен от работодателите си и от там ли трябва да взема бележка за доходи, или справката ще бъде взета по служебен път?
  Благодаря предварително!

 102. Имам 2 деца – едното е ученичка в 9 клас, а другото е студентка. Интересува ме дали дохода ще се дели на 3 или на 4. Семейството ми е читиричленно.

 103. zdr zadaljitelno li e i licnata karta da prestavqm na sapruga mi kato podavam molba za semeini dobavki do kolkoto znam ce cujda licna karta nemoje da se vzema i da se prestavq ot drugo lice ot ob6tina opaka zadaljavat i licna karta na sapruga

 104. Месечният ми доход надвишава 350лв.с 9лв.на член от семейството мога ли да подавам молба за детски и ще бъде ли одобрена или не

 105. Месечния ми доход на член от семейството е 340 лв. изчислено от служебна бележка от работата ми.Включват ли се други доходи от соц.осигуряване(например болнични повече от 3 дни )чрез които може да премине границата от 350лв.?

  1. Здравейте,

   „Доход“ са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на добавката за чужда помощ по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите и средствата, получени по този закон и по Закона за закрила на детето.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 106. Здравейте
  Дъщеря ми е студентка 1 г.редовна форма .Семейството ни е от 4 члена с нея но вече делят доходите на 3 тъй като е вече,, самостоятелна,,и не ни се полагат детски.Така ни отговориха от социалните
  Въпрос ; вярно ли е ,защото чета коментари че докато учи детето след средно образование детски се полагат .На кого да вярвам

  Благодаря предварително
  Юлиана Роглева

  1. Здравейте,

   месечни помощи за дете се изплащат до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст на детето.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 107. Здравейте, Ще получа ли детски надбавки ако съм регистрирана като земеделски производител и през изминалата една година съм получила еднократна субсидия от 3000лв И нужен ли е някакъв документ да представям в социални грижи че съм получила субсидии

 108. здравейте,искам да попитам детето ми е на 4 мес.мога ли сега да подам молба за детски надбавки или трябва да чакам 1 година и тогава да подам тай като се подавала още първия месец от раждането.Благодаря

  1. Здравейте,

   можели сте да подадете молба-декларацията за получаване на детски надбавки още щом се е родило детенцето. Не трябва да чакате детето да навърши годинка.
   Не чакайте повече, а я подавайте, ако отговаряте на условията.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 109. При подаване за детски надбавки трябва ли занеса някакъв докумен ако през изминалата година съм получила еднократна субсидия като земеделски произход

 110. За получаване на детски се смята дохода на двамата родители 12 месеца назад.Въпросът ми е трябва ли да носим някакви документи ако съпругът ми не е работил през това време,като 2 или 3 от тези 12 месеци не е бил в страната,но доходи няма – съответно няма плащани осигурновки и това проблем ли ще бъде за получаване на детските?

  1. Здравейте,

   след като бащата е безработен и не е регистриран в бюрото по труда, може да занесете единствено трудовата му книжка като доказателство, че е без работа, когато отидете да си подавате декларацията за детски надбавки. От социално подпомагане може да Ви накарат евентуално за 12-те месеца, през които бащата е безработен да напишете до тях “безработен и неосигурен”.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 111. Здравейте!Подадох документи през месец март(от март 2012 до февруари 2013г).Въпросът ми е кога трябва да получа детските надбавки и за кой месец ще бъдат?

  1. Здравейте,

   месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи.

   С уважение,
   Петя Кръстева

  1. Здравейте,
   от кога са Ви спрени детските надбавки? Да не би да е минала една година и да не сте си подали декларацията или съпругът Ви има по-висок доход?

   С уважение,
   Петя Кръстева

 112. Здравейте,подадох документите за детски,но на месец имам доход от 450лв.(през последните 12месеца)Има ли вероятност да ми спрат детските при положение,че съм самотна майка с дете?

 113. Бракоразводно дело с присъдени права на майката,но синът ми отказа да живее при нея и се върна при мен.Пред нотариус ми подписа споразумение че детето ще живее с мен и че прекратявам издръжката която тя получаваше понеже вече не полага грижи за детето,но си запазва родителските права.Месечните добавки за дете до 18 години все още ги получава и ги ползва за свои нужди.Невъзможен е и мирен диалог.От ДСП ме отпратиха с устното обяснение че нямам права,въпреки че сам отглеждам синът си.Имам ли законно право детските чрез мен да достигат до детето?

 114. здравейте
  В момента не живеем по постоянен адрес.Имам временна адресна регистрация, и искам да знам дали с нея мога да си подам документите за получаване на детски надбавки в града в който живеем.
  Благодаря предварително.

 115. Здравейте,
  От юни месец тази година ще започна да взимам 240 лв. за отглеждане на малко дете (2-та година от майчинството). Мъжът ми взима минималната работа заплата за страната. Майчинството ми за 1-та година ще надхвърли минимума, което означава, че ние докато сме на минимални суми няма да може да взимаме детски. Въпроса ми е следващата ще мога ли да взимам детски или ще кажат, че вече нямам нужда, защото евентуално съм се върнала на работа и пак надвишвам минимума? Има ли такава вероятност?

 116. zdraveite podadoh dokumenti za detcki no zapisah 4e 6te gi polu4avam po po6tata moga li da promenq polu4avaneto po bankov pat sled kato sa minali 2 meseca ot podavaneto

 117. Podadoh dokumenti za detski nadbvaki i zaminah na gosti v 4ujbina.Kaza mi,4e shte mi gi sprat i shte gi plashtam s lihvite ako sum izvun Bulgariq….v nedoumenie ssum,oficialno sum bezrabotna i NE rabota.Molq za qsen otgovor!

 118. мога ли да получавам детски надбавки за двете си деца които са родени в тунис но имат ЕГН българско и актове за раждане български нямам брак с бащата

  1. Здравейте,

   съгласно чл.3 от Закона за семейни помощи за деца:
   Право на семейни помощи за деца имат:
   1. бременните жени – български граждани;
   2. семействата на българските граждани – за децата, които отглеждат в страната;
   3. семействата, в които единият от родителите е български гражданин – за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
   4. семействата на роднини, близки или приемни семейства – за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
   5. бременните жени – чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

   Право на семейни помощи имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година (за тази година е 350лв.), но не по-малък от предходната година.

   Това, че нямате брак с бащата не е проблем, важното е да не надвишавате средномесечния доход на член от семейството през последните 12 месеца.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 119. Zdraveyte pisa vi ot hamburg de. Polucih formulyar E411 aistoi se dokumebti na nemski ezik koito gi popilnih a tezi koito sa na bilgarski ezik sa mnoogo razbirkani i ne podredeni kade da hodya ili nyakakiv ekzemplyar da gledam. Blagodarya vi xa opitvaneto ot sega.

 120. Т.е ако сега се разведа мога да кандидатствам за детски и не се взима дохода на бащата????

 121. Мога ли да получавам детски надбавки за трите си деца след като с мъжа ми работим в Кипър но без трудови договори и без осигуровки

  1. Здравейте,

   след като нямате трудови договори и осигуровки, Вие с мъжа Ви на практика се водите безработни. Ако през 12 месеца, преди месеца на подаване на молба-декларация за детски надбавки, доходът на член от семейството Ви е бил под 350лв., ще може да получавате детски надбавки.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 122. Здравейте, искам да попитам дали имам право на детски надбавки, при положение, че доходът ми за 12 мес назад е 240 лв месечно /майчински през втората година/, като за същия период съпругът ми е работил в чужбина и се е осигурявал там, а тук в българия се води безработен реално. ако това, че той работи там е проблем, тъй като доходът му ще надвиши минимума от 350 лв за член от семейството, искам да знам, ако информация за неговите доходи тук няма, как се разбира, че лицето работи в чужбина и не може ли да го пишем като безработен подавайки декларацията.

 123. Здравейте,
  Имам дете на 10г. от първият си брак. До сега не съм получавала детски. Вече имам втори брак и очаквам второ дете. Безработна съм в момента и дохода на съпруга ми е 550 лв. Имам ли право да получавм детски както за едното така и за следващото дете и какъв е редът за подаване на документи са първото и второто дете при условие, че са от различни бракове. Ще мога ли да получавам майчински като съм безработна?

 124. Здравей те , искам да попитам дали ще мога да си подам документи за детски надбавки при положение ,че почти 5 години не съм взимала такива, защото преди да родя малката получавах висока заплата 5 месеца,но когато малката навърши 2 години ме освободиха от работа без известие и тогава съм без работа за 1 година,после започнах работа за 6 месеца и след това тъй като не я приеха в детска градина аз си останах вкъщи.И вече 1,7 месеца съм без никакъв доход.Аз нямам брак с таткото на детето ми и на другото което живи здрави след няколко месеца ще е на бял свят.
  Благодаря ви предварително!!!

 125. Здравейте,искам да попитам от коя дата ще ми бъдат спрени детските надбавки.От месец септември 2013 год.се преместихме да живеем и работим в Англия цялото семейство.Дъщеря ми е с нас и не посещава вече българско училище,така че аз не съм представила никъде бележка пред социалните,защото тя не учи вече в България.Трябва ли да пращам някъде писмо , че вече не сме в България или детските се спират автоматично.Трябва да подавам друга декларация чак през февруари 2014.Благодаря ви предварително!!!

 126. Здравейте,моля да ми помогнете и да ми кажете какви са новите изисквания за получаване на детски добавки,защото ме върнаха за служебна бележка,че четвъртото ми дете трябва да ходи в подготвителна група.Тя е родена 2008г.

 127. Здравейте. въпросът ми е следния.Аз съм безработна. не съм регистрирана в бюрото по труда гледам малкия си син,а съпруга ми е на работа без договор когато. дойде. ред. да подавам молба за детски и няма как да докажа доход,ще имам. ли право. да получавам детски. надбавки

 128. Здравете!Живея в Македония имам 2 деца.Дали имам право на детски надбавки.Не съм регистрирана в бюрото по труда в България.Какви документи трябват ,ако имамправо да получавам детски надбавки?

 129. Здравейте,
  Имам дъщеря на 17 години, която се явява самостоятелна форма на обучение. Мога ли да получавам детски надбавки, след като не е редовна ученичка?

  1. Здравейте,
   месечните помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на семействата, чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, при условие, че детето:
   1. не е настанено за отглеждане на пълна държавна издръжка в специализирана институция за деца;
   2. редовно посещава подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в училищата за задължителна предучилищна подготовка на децата, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
   3. до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст редовно посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;
   4. живее постоянно в страната.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 130. Здравейте, имам дъщеря на 20 години (студентка, която не работи)и син на 15години.При изчисляването на средномесечен доход на член от семейството за колко човека трябва да се пресмята: 4 включвайки и дъщеря ми или на 3 без нея.

  1. Здравейте,
   „Семейството“ включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).
   След като дъщеря Ви е навършила 20 години, а и е студентка, нея не трябва да я включвате при изчисляването на средномесечния доход на член от семейството.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 131. zdr a as iskam da popitam za edna rabota zashto ne moga da si opravq deckitr dobavki s. pulnomoshno ot maikata ce predpolojenie maikata si ostavi decata ti pres 2010g do sega i ot togava nesme si polucili deckite na decata i neznam kvo da pravq biqkoi ako znae da mi pomogne blagodarq vi eti i tel 0886923293

 132. Здравейте.А съм украинка с постоянно пребиваване. Имам дъщеря, също украинка с постоянно пребиваване и още две деца, български граждани. С таткото нямаме брак. Защо не мога да получавам детски поне за деца с българско гражданство?

 133. zdraveite iskam da popitam ako edin mesec nesam vzela detski poneje nesam popalnila molba,za6toto si vadq li4na karta a tova 6te otneme 20 dni,sroka mi e do kraq na meseca,ta misalta mi e imam li pravo april da gi vzema i za mart-toest za 2 meseca,i kakvi dokumenti sa mi nujni pri podavane za molba za detski,imam 2 deca,ednoto e v vtori klas,drugoto v predu4ili6na,bezrabotna sam i gi otglejdam sama.blagodarq predvaritelno.

  1. Здравейте,

   месечните помощи се отпускат въз основа на подадена молба декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.
   Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

   1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията – за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;

   2. служебна бележка от специализирана институция за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка за времето, през което детето ще се отглежда в семейството;

   3. удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик/ученичка, а за новата учебна година – в срок до 31 октомври, с изключение на случаите по чл. 7, ал. 10 ЗСПД;

   4. решение на диагностична комисия към регионалния инспекторат по образованието, че детето не може да посещава училище в случаите по чл. 18, ал. 2;

   5. удостоверения за раждане на децата, отглеждани в семейството – за справка;

   6. лична карта – за справка;

   7. копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (само в случаите по чл. 7, ал. 8 ЗСПД);

   8. копие от заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане” и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (само в случаите по чл. 7, ал. 2 ЗСПД);

   9. копие от влязло в сила решение на съда за допускане на развод между съпрузите;

   10. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител;

   11. служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар – от регионалната здравна инспекция.

   12. удостоверение за наследници (само в случаите по чл. 7, ал. 9 ЗСПД);

   13. удостоверение за семейно положение (само в случаите по чл. 7, ал. 9 ЗСПД).

   Молба-декларация за месечни помощи по чл. 17 се подава на всеки 12 месеца.

   Месечните помощи за деца се отпускат от първо число на месеца, в който е подадена молбата-декларация (чл. 19 от ППЗСПД).

   Детските надбавки не се изплащат със задна дата.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 134. Здравейте , моля ако може да ми отговорите на следният въпрос : Снаха ми е монголка с почти 8 годишен престой тук – първо студентка , а сега е член семейство- подала е документи за постоянно пребиваване в България. Синът ми е с българско гражданство . Двамата имат официален граждански брак сключен в България преди 3 години , преди година им се роди дете ,което също е български гражданин . Синът ми работи на постоянен трудов договор , но заплатата му не покрива минималният доход на член семейство за България, снаха ми няма доходи – и тримата живеят в моето и на съпругът ми жилище . Платихме раждане , всички прегледи по време на бременността…… мисля ,че е крайно време децата ми да получат поне месечни детски добавки . Разиграват ги и не им обясняват какви документи да поълнят , къде да ги подадат.
  Ще съм благодарна , ако ми обясните ,каква е процедурата в нашият случай !
  С уважение М. Йорднова

 135. Здравейте!Искам да Ви попитам, може ли документите за получаване на детски надбавки попълнени и подписани от мен и съпругът ми да се подадат с пълномощно от свекърва ми? Благодаря!

  1. Здравейте,

   съгласно чл.2, ал.1 от ППЗСПД, семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца се отпускат от дирекциите „Социално подпомагане“ въз основа на молба-декларация, заедно с необходимите документи. Молба-декларацията се подава от посочените в Закона за семейни помощи за деца лица по постоянен адрес. Съгласно чл. 17, ал. 3, т. 7 от ППЗСПД, към молба-декларацията се прилага лична карта – за справка, т.е. следва да се представи личната карта на законния представител на детето.

   Пълномощното се отнася само до посочените в него действия.
   Пълномощното няма качество на документ за самоличност, поради което личната карта на законния представител на детето следва да се представи за справка на данните при подаване на молба-декларацията за получаване на месечна помощ за дете до завършване на средно образование, но не повече от навършване на 20-годишна възраст, заедно с другите необходими документи.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 136. Zdraveite.Dohoda na chlen ot semeistvo se polu4i 350.06 Shte mi othvarlqt li molbata za detski.Posavetvaha me che mojelo da se zagkragli na 350 sled kato ne e 350.50lv.Da podavam li deklaraciq.Imam li shans 🙁

  1. Здравейте,

   при всички случаи не губите, ако подадете документите си за детски надбавки. Възможно е и да Ви отхвърлят молбата, но все пак опитайте.

   С уважение,
   Петя Кръстева

  1. Здравейте,

   работодателят Ви издава бележка за доходите 1 година назад. За времето, през което сте били в болнични, в бележката ще са записани само първите 3 дни, които са за сметка на работодателя. За останалите дни, изплатени Ви от НОИ, социалните сами си взимат дохода от НОИ.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте, аз съм разведена от осем години и до сега получавах детски надбавки. На 24.12.2013 г. почина бившият ми съпруг и аз кандидатствах за наследствена пенсия за девет годишният ми син. От януари 2014 г. той получава минимална социална пенсия. Въпроса ми е: тази пенсия влиза ли към дохода?

 137. Здравейте, предстои ми да подам документи за детски надбавки, но от месец и половина съпругът ми работи на трудов договор , в страна членка на европейския съюз. Въпросът ми е какъв документ е необходимо да представя за неговия доход от работата му в чужбина /преди да замине е работил на трудов договор в България, за което сме взели служебна бележка за дохода и два месеца и половина беше без работа, като не се е регистрирал в бюрото по труда/
  Благодаря предварително

 138. Здравейте! Въпросът ми е : синът ми е ученик в 12 клас, няма навършени 18г и искаме да регистрираме автомобил на негово име. Това,че ще е „горд собственик“ на „автомобил“ ще повлияе ли върху правото ни на детски надбавки. Имаме и още две деца 15г и 4 г от един брак, живеем заедно.
  Благодаря че ви има.

 139. Здравейте,подадох документите за детски през май ,сега си сменям постояният адрес ,какьв е правилника в този случай?Благодаря предварително.

 140. Здравейте ,имам едно дете предстои да се роди второ ни дете.Месечния ни доход е 1050 лв/ на месец,но аз получавам доходи от субсидии .Въпроса ми е субсидията влиза ли към дохода

 141. Синът ми е на 16 години и половина. Никога до този момент не съм получавала детски поради този странен закон в България. Едва оцеляваме, но доходите ни се оказват над изискуемия максимум. Така или иначе, от един месец мъжът ми е безработен и аз реших да подам документи за детски надбавки. Какво беше учудването ми, когато разбрах, че отново няма да имам право, защото държавата се интересува от несъществуващите вече доходи на съпруга ми. Та, може ли някой да ми обясни логиката на случващото се тук и сега. Според тези правила излиза, че детето, което бива отглеждано със 100 лв на месец няма право на внимание от страна на държавата, а онова, което се отглежда в семейство с 2000 лв доход, има право, защото щастливо работещият днес баща, допреди месеци е бил безработен и за формирането на документацията е важно това обстоятелство, а не реално нарасналите възможности. Как така се вземат предвид несъществуващи вече доходи – това ми е въпросът?

 142. Здравейте,бих искала да Ви попитам,знаете ли как стои въпросът с получаването на детски надбавки във Малта,тк. съпругът ми заминава да работи там и малко след него ще заминем аз и детето.По конкретно ме интересува всъщност,трябва ли да му приготвям от тук някакви по специфични документи,т.к. аз в България не получавам детски.
  Предварително Ви благодаря

  1. Zdraveite.Bih iskala da popitam,prez mesec april mi predstoi rajdane.Dohodite za 12 meseca nazad ot april 2014 do april 2015 li mi trqbvat ili ot mai 2014 do mai 2015( tai kato prez mai mesec 6te podavam dokumentite za detski nadbavki). ?

 143. Здравейте! Пиша ви с голяма надежда, че ще ми помогнете. Дъщеря ми е на 19г..Има решение на ТЕЛК 56%. Ще ми помогнете ли да науча на какво има право в социално подпомагане.Тя е студентка редовно обучение първа година. Няма трудов стаж, което е нормално, защото я приеха в университета и затова не може да взима и пенсия. Надявам се на помощ. Поздрави!

 144. Здравейте, искам да попитам относно детските надбавки. От януари 2015г ни осигуряват на това , което взимаме.И мъжа ми го осигуряват на висока заплата и сега не можем да хванем мин.праг-350 лв. Има ли друг начин да взимаме детски?
  Благодаря предварително

 145. Здравейте.Имам следното питане за детските надбавки.До февруари работех,а март и април нямам доходи не съм и на борсата регистрирана.Какви докоменти да представя за двата месеца за до полъчавам детски?

 146. Zdraveite!Podavam dokumenti za detski,no imam firma na moe ime koqto e zamrazena ot 1-2 godini a mi iskam ot socialnte belejka 4e nqmam dohodi ot firmata,ot kade moga da iziskvam takava belejka!?Blagodarq!

 147. Здравейте , искам да попитам съпруга ми почина февруари месец 2015 г преди това не съм получавала детски надбавки защото дохада ми беше висок сега получавам бруто 700 лв но пенсията за сина ми е 121 лв и общо 821 лв за месец .Тази пенсия за сина ми влиза ли в дохода понеже така ми се получава повече от 350 лв месечно.
  Благодаря

 148. Здравейте,
  Получих отказ за получаване на детски надбавки през май’2015, заради доход от 353лв, но надхвърлянето на прага от 350лв се дължи на получавано от мен в продължение на 6 месеца обезщетение от половин „майчинство“, понеже се върнах на работа преди навършването на 2г. възраст на детето.
  Въпросът ми е:
  Мога ли да подам молба-декларация за детски надбавки наново този месец или нямам право и трябва да я подам през май’2016?
  Благодаря предварително!

 149. Здравейте! Искам да попитам следното – обезщетението за безработица трябва ли да бъде вписано и разнесено по месеци в графа т.10 /таблицата в молба-декларацията за детски/ за получен брутен доход или се вписва общата сума само отдолу на реда Обезщетения за безработица? Трябва ли да го включа в общия и средномесечен брутен доход? Благодаря!

 150. Здравейте искам да ви попитам следното:мъжът ми влезе в затвора април месец януари и февруари се водеше на работа в една фирма.Сега като отида да подам документи в социалните какви документи ще ми трябват за него?БЛАГОДАРЯ,ПРЕДВАРИТЕЛНО.

 151. Здравейте.
  Искам да попитам:Моят по-голям син е почти на 20 години и е студент редовно обучение и ние все още го издържаме, тъй като той няма никакви доходи.Сега през месец януари ще подавам документи за детски помощи, тъй като малкият ми син е на 12 години, и на колко трябва да разделям доходите ни?

 152. Здравейте,искам да попитам,
  При подадени документи (удобрени )за детски за изминала година и не съм получавала такива,мога ли да си ги получа със задна дата?
  Благодаря.

 153. Здравейте, съпруга ми работи на кораб, като го осигуряват в Италия. Но не е на постоянен договор. Тук в БГ се води безработен, а там е осигуряван 4 месеца през последните 12. Имаме ли право на детски надбавки в този случай. Благодаря!

 154. Здравейте,самоосигуряващо лице съм,имам телк,тоест внасям само здравни осигуровки,при подаване молба за детски надбавки,какви документи за доходи е необходимо да представя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *