Задайте въпрос и получете отговор

Можете да зададете вашите въпроси свързани с осигуровки, майчинство, пенсиониране, данъци, граждански договори, трудови договори, самоосигуряващи се лица и други като се регистрирате и пишете в съответния раздел на форума ни на адрес: osigurovki.bg

 

Ще се постараем да отговорим на всеки въпрос възможно най-бързо.

32 thoughts on “Задайте въпрос и получете отговор”

 1. Въпроса ми е следния: Ако жена, която в момента е в периода между 135-ти и 410-ти ден и по собствено желание иска да прекрати трудовия си договор и да започне друга работа…ще получава ли обезщетение до края на 410-тия ден от втория работодател?
  Благодаря!

 2. Работя на трудов и граждански договор едновременно. По гражданският не съм получавала възнаграждение от 10.2011г. В момента съм бременна. Мога ли да си довнеса 3.5% за обща заболеваемост и майчинство към парите които съм получавала 24месеца назад от граждансият ми договор, така че когато ми се изчислява майчинството то да е върху двете заплати от двата договора?

  1. Здравейте,

   няма как да внесете изобщо осигуровки за фондовете безработица и общо заболяване и майчинство, тъй като по граждански договор се дължат единствено здравни осигуровки, данък общ доход и социални осигуровки – единствено за фонд пенсии.

   Именно поради тази причина, че не се дължат осигуровки за тези фондове, когато сте назначени на граждански договор, не можете да се ползвате и от правата, предлагани от тях. Има и още нещо, ако сумата по гражданския договор, намалена с нормативно признатите разходи е по-малка от минималната работна заплата за страната, не се дължат никакви осигуровки, удържа се единствено данък общ доход.

   С уважение,

   Петя Кръстева

 3. Здравейте,
  Имам следния проблем. Месец март трябва да подам молба-декларация за получаване на детски надбавки, но доходът който трябва да получа от март миналата година от фирмата, в която работих фалира и месец юни ме съкратиха. Сега не мога да си взема служебната бележка от работодателя, защото той няма печат, а може да ми се подпише само на документа. Попитах в Социални грижи и от там ми отговориха, че документа трябва да има печат иначе е невалиден и няма да ми се изплащат детските. Как тогава да си търся правата и от къде да взема такава бележка? Помогнете ми моля Ви.

 4. имам дете на 1.5 годинки трябва да го запиша за детска ясла но смятам да тръгне когато стане на 2 годинки ще мога ли да получавам майчинство след като само е записана на ясла а не я посещава.Детенце е родено януари

  1. Здравейте,

   най-добре е да се обърнете към НОИ с въпроса си, тъй като това може да се тълкува от различни гледни точки. От детските ясли представят списък с децата, които са записани в тях. От тези списъци ще стане ясно, че детето Ви фигурира там и може да Ви накарат да връщате обезщетението, което сте получила за месеците от момента на записване на детето Ви в ясла до навършване на 2-годинки.

   Затова най-добре да се обърнете към НОИ, за да Ви дадат категоричен отговор и да не се налага да връщате пари след това.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 5. Здравейте! Предстои ни да подадем документи за детски този месец и се интересувам като съм получавал обезщетение за безработица през този период и след това съм започнал работа от къде да взема служебна бележка за този период. Благодаря.

  1. Здравейте,

   взимате служебна бележка от предприятието, в което сте назначени на работа в момента. В нея ще е попълнен доходът за месеците, през които сте работили.

   За останалите месеци, през които сте получавали обезщетение за безработица, данните ще бъдат взети по служебен път.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 6. Здравейте искам да попитам може ли нои да ми издаде бележка за трудовия ми стаж понеже ми трябва за майчинството

  1. Здравейте,
   къде точно Ви трябва да представите тази бележка? Кой Ви я иска?

   Дайте малко повече информация относно случая Ви, за да мога да съм Ви от полза.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 7. Благодаря ви много,че ми отговаряте на въпросите.Понеже аз не се чуствам добре и майка ми урежда майчинството са и казали,че трябва да предоставя трудов стаж поне една година.За да мога да взимам майчинство.Незнам сигурно в нои трябва да я предоставя.Благодаря ви много.

  1. Здравейте,
   ако подавате болничен за 45 дни преди раждането, то трябва да занесете болничния на работодателя и той да го придвижи до НОИ. В приложение 15 към болничния се отбелязва в едно квадратче, че имате 12 месеца осигурителен стаж за този риск. В НОИ вече могат да си проверят по служебен път дали това е така или не.
   За да получавате майчинство трябва наистина да имате поне 12 месеца осигурителен стаж, т.е. да сте осигурявана във фонд „общо заболяване и майчинство“. Другото важно условие е преди първия болничен да сте назначена на трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице.
   Вие първия болничен ли представяте в НОИ сега? В кой етап от бременността сте?

   С уважение,
   Петя Кръстева

 8. Аз съм още в началото на бременоста.И сега съм се договорила с една позната да ме води на работа.Проблема е че незнам дали имам една година стаж аз мисля че трябва да имам искам да проверя.Благодаря ви много!

  1. Здравейте,
   за да имате право на майчинство Ви трябват поне 12 месеца осигурителен стаж, т.е. да сте осигурявана за „общо заболяване и майчинство“. Това става, когато сте назначена на трудов договор или ако сте самоосигуряващо се лице. Можете да проверите осигурителния си доход и съответно стаж в сайта на НОИ, но за целта трябва да имате ПИК (персонален идентификационен код). Той се издава от НОИ срещу подадено заявление от Вас. По този начин ще може да следите много неща онлайн, без да се налага да се разхождате за всяко нещо до НОИ.
   Щом сте се разбрали да Ви назначат на работа това е много хубаво. Ако започнете още сега до раждането ще натрупате 8-9 месеца стаж, и дори да нямате друг до момента, след само още 4 месеца след раждането ще започнете да взимате майчинство. Направите ли 12 месеца ще започнат да Ви изплащат обезщетение веднага. Затова моят съвет е да Ви назначат колкото се може по-скоро.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 9. Здравейте,
  Искам да попитам, бременна съм в 4-ти месец, и излязох в болничен, , които ще продължи до края на бремеността. Имам две години назад осигуровки за около 860 лв. на месец, от които аз нали взимам по-малко… интересно ми е сега, колко ще ми превеждат НОИ, и тази сума дали ще пада всеки месец и дали това ще повлияе на майчиските след това.
  Дано някой знае, че не ми се разхожда до НОИ

 10. Здравейте, искам да попитам : Има ли основателна причина работодател да откаже да издаде бележка за доход, която е поискана при кандидатстване за кредит и ако откаже какво се прави в този случай ? Благодаря.

  1. Здравейте,

   съгласно чл.128, т.3 относно задълженията на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение:
   Работодателят е длъжен в установените срокове да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

   Следователно той няма право да Ви отказва издаването на такава бележка. В случай, че го направи можете да сезирате ОИТ с цел да Ви помогнат при издаването на такава справка.

   В краен случай, може да попитате банката дали копие от трудовия Ви договор би и свършило някаква работа. Както можете да направите справка от НАП/ НОИ какъв е бил осигурителният Ви доход за този период, а той би следвало да е идентичен с възнаграждението Ви за изминалия период.

   С уважение,
   Петя Кръстева

 11. Здравейте, бих искала да попитам дали има вариант да получавам обезщетение за бременност и раждане от Бюрото по труда (НОИ)след като бъда освободена от работа през декември 2014?Сега ме назначават на работа, за да направя 12месеца стаж и през декември ще ме освободят, тъй като ще закриват фирмата.Терминът ми е средата на юли 2014.Благодаря предварително за отговора!

  1. Здравейте,

   след като направите 12 месеца стаж, от момента, в който сте го навършили, ще започнете да получавате обезщетение за бременност и раждане до 410 ден. Дори да Ви съкратят, би следвало да продължите да си получавате обезщетението до 410 ден, което се изплаща от НОИ, а не от Бюрото по труда.

   Но за да имате право на отпуск за гледане на дете до 2-годишна възраст и да получавате обезщетение за това, трябва да сте на трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице, при подаване на декларацията за това.

   С уважение,
   Петя Кръстева

   1. Здравейте,Петя Кръстева!
    Тече втората ми година от майчинството (до май 2018г).Скоро разбрах,че съм бременна (с термин януари 2018г),което означава,че ще се застъпят двете майчинства.Работодателката ми не иска да ми оправи документите за второто бъдещо дете,а казва,че като свърши първото майчинство и ще ме прати на борсата,защото за нея било голяма отговорност да ми внася всеки месец осигуровките(които аз си плащам на ръка във фирмата)..!Има ли право да не ми оправи документите за второто майчинство?Как да се справя в този случай и към кого да се обърна?Благодаря!!

 12. Zdraveite.Dohoda na chlen ot semeistvo se polu4i 350.06 Shte mi othvarlqt li molbata za detski.Posavetvaha me che mojelo da se zagkragli na 350 sled kato ne e 350.50lv.Da podavam li deklaraciq.Imam li shans 🙁

 13. здравейте.Фирмата в коята работех фалира,но сега ми трябва бележка за доходите за детски надбавки.От къде трябва да си я взема?

  1. Здравейте.фирмата в която работех фалира,обаче сега ми трябва доходна бележка за детски надбавки,от къде мога да си я взема.

 14. Здравейте от НОИ мога ли да взема бележка за доходите за 1 година назад и ако може от къде се взима. Става въпрос за подаване на документи за детски надбавки. На мъжа ми не му дават бележка от предишната работа а само трудовата книжка с нанесения стаж . Благодаря

 15. Здравей те,имам 43г и10м осигуретелен трудов стаж но ме съкратиха по член331 и ще бъда на борсата 12м,а до пенсиониране ми остават15м.Въпросът ми е:Ще окажат ли влиание тези 12м борса при изчисляване размера на пенсията ми.Благодаря

 16. Здравейте,

  Бихте ли ми казала, ако между напускане на работа и започването на друга работа има един ден непокрит като стаж и осигуровки, дали след 6 месеца изпитателен срок, ако не го издържа, мога да отида на борсата ? Благодаря !

  1. Здравейте,

   Какъв е срокът за издаване на служебна бележка по чл.45, ал2, т.1 от ЗДДФЛ, при следните условия? Лицето е напуснало през месец януари. През месец март е подало заявление за издаване на гореспомената бележка. Заплатите на всички от фирмата са изплатени, освен тази тенденциозно на лицето – не. Фирмата не плаща на държавата осигуровки и данъци.

 17. Здравейте,искам да знам,какво трябва да направя в случая:Работодателя ми отказва да ми издаде служебна бележка за детски надбавки,при положение че аз несъм напуснала,несъмнено с прекратени трудови правооношения.В момента съм в болнични по бременност,също ми каза,че няма да ми съдейства и за документи свързани с излизането ми в майчинство.Какво да правя в случая?

 18. Здравейте, до 27.08.18г.бях по майчинство. Разбрах, че фирмата в която работех е продадена на друг. Сега не мога да открия новия собственик. Очаквам инспекцията по труда да ми прекрати служебно договора. Трябва ми бележка за доходите 1година назад за подаване на детски надбавки и няма от кой да я взема! Какво следва? Ще мога ли да получавам детски набавки, при положение, че няма от къде да си взема доходите? Може ли служебно да се изиска от НОЙ/НАП информацията? Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *